Як Україні помиритися з Європою, не випускаючи Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україні помиритися з Європою, не випускаючи Тимошенко

1778
Дипломатичний конфлікт, який розгорівся навколо планового візиту прем'єр-міністра України Миколи Азарова до Брюсселя, вивів тему політичного бойкоту, оголошеного Києву Європою, на новий рівень. Минулого тижня голова Європейської Ради Герман Ван Ромпей заявив, що Брюссель не дуже хоче бачити українського чиновника в своїх стінах, адже Україна не поспішає виконувати європейські вимоги з приводу дотримання політичних свобод і прав опозиційних лідерів на справедливий перегляд їх кримінальних справ. Вже на наступний день чиновник ЄС пояснив, що його не так зрозуміли, і він готовий зустрітися з українським прем'єром, але при цьому на тлі останніх подій такі заяви є дуже показовими.
Нагадаємо, раніше президенти країн Центральної Європи проігнорували запрошення Віктора Януковича на саміт Центральноєвропейської ініціативи в Ялті. Через це зустріч довелося терміново скасовувати і пояснювати цей провал недостатньою підготовленістю в дипломатичній сфері.
Нарешті, у понеділок, 14 травня, міністри закордонних справ ЄС збиралися, аби обговорити спільну стратегію дій відносно України. Експерти з центру CASE в Варшаві відзначають, що ця дискусія відбудеться на тлі активних розмов про бойкотування більшістю європейських лідерів через політичні розбіжності з Києвом чемпіонату Європи з футболу. Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, високі політичні гості можуть і не прибути на чемпіонат. Це, звичайно, знизить його статус і завдасть сильного удару престижу України.
У такій ситуації у Києва залишається не так багато можливостей для нормалізації відносин з ЄС. Особливо з урахуванням того, що Віктор Янукович продовжує наполегливо заявляти: він не може вплинути на судову систему і звільнити Юлію Тимошенко з в'язниці. А саме цього вимагають європейські політики.
Зараз Київ може, щоб налякати Брюссель, спробувати здійснити маневр на схід. Українські президенти робили так вже не раз. Сам Віктор Яукович приймав у себе російських політиків і витримував їх натиск. І відразу за ними до Києва приїжджали довірені особи ЄС і обіцяли просування вперед в європейській інтеграції. Ця стратегія може бути успішною і зараз, коли президентом Росії знову став Володимир Путін, який активно говорить про просування ідеї Митного союзу на просторах СНД і ставить завдання активізувати відносини із сусідами Москви.
Іншим підходом може стати проведення виборів до українського парламенту за всіма демократичними нормами. Ще взимку 2012 року на конференції, присвяченій відносинам України і ЄС, експерт корпорації RAND Стівен Ларабі заявив, що вибори стануть ключовою перевіркою української влади на демократичність.
Нарешті, Україна може знову розіграти карту газотранспортної системи - запропонувати створити консорціум з ремонту газової труби, адже європейці в умовах кризи не можуть дозволити собі відмовитися від газу з Росії, який йде українськими трубами.
Піти, щоб повернутися
Найпростіший спосіб повернути Європу за стіл переговорів з Україною, на думку Метью Рожанські з Центру Карнегі, - змістити баланс відносин на користь Росії. "Якщо українська влада раптом захоче просуватися в інтеграції на схід і розширювати зв'язки з Росією, в Брюсселі замисляться над тим, що вони можуть втратити Київ остаточно", - пояснив експерт. На його думку, саме це сталося навесні 2011 року, коли відразу після візиту тоді ще прем'єр-міністра Володимира Путіна до Києва приїхав і Жозе Мануель Баррозу, який пообіцяв допомогу в ліквідації наслідків аварії в Чорнобилі і швидке просування України в ЄС.
Все це сталося тільки тому, що під час бесід з московським гостем Віктор Янукович утримався від обіцянок вступити до Митного союзу, куди його активно кликали.
Ситуація в загальних рисах повторилася в березні 2012 року, коли прихід до влади Володимира Путіна втретє показав всім, що політика Москви стане більш агресивною. Під час президентської кампанії Путін неодноразово заявляв, що опозиція спонсорується із закордонних фондів, Росія через це у небезпеці, тому він хоче розширити її присутність у СНД і дати новий імпульс цим відносинам. Зважаючи на це, в ЄС зважилися видати Києву ще один дипломатичний аванс. В кінці березня 2012 р. був парафований договір про асоційоване членство Києва в ЄС. Брюссель чітко дав зрозуміти, що Україна може протистояти натиску Москви.
І ось тепер Віктор Янукович збирається 15 травня на саміт СНД до Москви, де будуть обговорюватися питання майбутньої інтеграції. Він може знову пообіцяти не входити в економічні союзи з Москвою, і натомість Брюссель розморозить процес ратифікації угоди про асоціацію та зніме питання про бойкот Євро-2012.
Але тут, на думку Олександра Мінчева з Центру політичного прогнозування в Москві, треба враховувати кілька особливостей. "Зараз Володимир Путін буде вимагати конкретних обіцянок, і тому тиск на Київ посилиться. Можливо, вже не вдасться відхреститися", - розповів експерт. Тому політика балансування може вже не підійти.
Осінні вибори
Тоді Київ може включити другий план нормалізації відносин з ЄС. Він полягає у проведенні виборів до парламенту в повній відповідності з міжнародними нормами.
Мабуть, саме тому українське МЗС заявило, що ще до початку кампанії направило в ОБСЄ прохання надіслати міжнародних спостерігачів. Хоча на виборах до місцевих рад в 2010 році влада не поспішала відправляти таке запрошення. Тоді, на думку представника ОБСЄ в Україні Любомира Копая, група спостерігачів була такою нечисленною через фінансові труднощі в самій організації та пізнє відправлення заявки.
Тепер же заявка відправлена раніше від буд-яких термінів. Визнання виборів чесними дуже важливо для Києва. Якщо і це голосування буде визнано недемократичним, Європа може зовсім відвернутися від України і на багато років заморозити її просування до ЄС.
Крім того, на думку аналітиків, Київ уже провів реформу законодавства, щоб мати можливість навіть при поразці провладних партій за пропорційною системою добрати потрібні для формування більшості голоси з одномандатних округів. Тому він цілком готовий провести демократичні вибори, хоча незрозуміло, чи задовольнить це Брюссель, адже більшість у Верховній Раді може так і не змінитися.
Гроші в трубу
В економічному плані Україна, крім обіцянок не вступати в Митний союз, може пообіцяти Європі створити консорціум з модернізації української ГТС. Розмови про це ведуться вже дуже давно, і в Брюсселі не хочуть, щоб українські труби потрапили під контроль Москви, адже тоді вона стане монополістом у всьому газовому ланцюжку від видобутку до споживача.
Хоча такі питання загострюються перед початком опалювального сезону в Європі, і зараз перспектива консорціуму може покращити ЄС настрій. Крім того, ЄС вже не одноразово заявляв, що в умовах кризи не зможе виділити 2 трлн. євро для переведення своєї промисловості на енергозберігаючі технології. Особливо в умовах того, що після парламентських виборів в Греції ситуація в Союзі може серйозно погіршитися.
З іншого боку, комісари ЄС вже не один раз стверджували, що їх країни можуть потерпіти економічні незручності, але не підуть на перемовини з державою, де з опозицією борються судами і в'язницями. Тому без вирішення питання про звільнення Юлії Тимошенко Брюссель навряд чи буде звертати увагу на східні маневри Києва чи обіцянки щодо міжнародних консорціумів.
Павло Сивокінь
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас