Соціологи: Більше третини населення не знають про створення ОСББ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціологи: Більше третини населення не знають про створення ОСББ

Нерухомість
357
Менше третини населення України (29%) знають про таку частину житлово-комунальної реформи, як створення ОСББ.
Ще 29% "щось про це чули", а 41% про це взагалі нічого не знають.
Про це йдеться в соціологічному дослідженні, проведеному Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.
Водночас майже половина населення України (45%) належать до родин, які є власниками квартир в багатоквартирних будинках.
Проте лише в 5.5% таких будинків було створено ОСББ.
За даними дослідження, лише 5% багатоквартирних будинків обслуговують приватні структури, обрані ОСББ, 84% перебувають на обслуговуванні ЖЕКів, 7% - інших структур, а 4% населення не знають, хто їх обслуговує.
Крім того, більшість власників квартир (63%) не задоволені тим, як обслуговуються їхні будинки (з них 26% зовсім не задоволені і ще 37% переважно не задоволені).
Повністю задоволені обслуговуванням будинків лише 5% і ще 27% - переважно задоволені.
Проте існує велика різниця в рівні задоволення обслуговуванням будинків, яке здійснюють ЖЕКи і приватні структури.
Обслуговуванням ЖЕКів більшість власників (68%) не задоволені: 27% - зовсім не задоволені і ще 41% - переважно не задоволені, а ті, чиї будинки обслуговують приватні структури, обрані ОСББ, в більшості (74%) цим обслуговуванням задоволені: 11% - повністю і ще 63% - переважно.
Незважаючи на невдоволення обслуговуванням ЖЕКів, лише 21% власників квартир хотіли б створити ОСББ в їхніх будинках, не хочуть цього 35%, а майже половина - 44% - не визначилися зі своєю позицією.
Головна причина небажання створення ОСББ - це страх, що держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок (ремонт комунікацій тощо) - так вважають 42% власників квартир, в чиїх будинках не створено ОСББ та які цього створення не бажають.
Опитування проводилося з 30 березня по 4 квітня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів старше 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за стратифікованою вибіркою. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас