ЄК бачить майбутнє Греції в зоні євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК бачить майбутнє Греції в зоні євро

Казна та Політика
238
В гарячій дискусії з залом офіційний представник Європейської комісії Піа Хансен доводила сьогодні в Брюсселі, що немає ніяких змін у позиції Єврокомісії щодо перспективи Греції в єврозоні.
"Ми продовжуємо сподіватися, що Греція виконає взяті зобов'язання в рамках другої програми фінансового оздоровлення, і ми бачимо майбутнє Греції в зоні євро. Ми бажаємо, щоб ця країна залишилася в зоні євро, тому що вважаємо, і в програмі це відображено, що це найкраще рішення для Греції, для греків і для всієї Європи", - заявила Хансен з посиланням на висловлювання голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу.
Їй довелося відбиватися від граду питань журналістів у зв'язку з нещодавнім інтерв'ю Баррозу італійському телебаченню, яке було сприйнято як перше допущення Брюсселем можливості виходу Греції із зони євро. "Коли голова (Єврокомісії Баррозу - Ред.) виступав по каналу італійського телебачення, він сказав, відзначивши, що не збирається говорити про якусь конкретну країну, що, "якщо член клубу не дотримується правил, то йому краще покинути клуб". Це стосується всіх організацій, інститутів та проектів", - пояснила Піа Хансен, наполягаючи, що це був вислів "загального характеру" і всі колишні заяви Баррозу залишаються в силі.
"Немає ніякої зміни позиції. Ми поважаємо дискусії, що проходять в Греції, щоб дозволити країні сформувати свій майбутній уряд", - сказала офіційний представник Єврокомісії.
Відповідаючи на репліку, що участь в зоні євро - це "заміжжя без розлучення", бо не існує правил для виходу з єврозони і Євросоюзу, Хансен визнала, що "це не передбачено договором (про Європейський союз - Ред.), і ми цього не бажаємо".
"Ми бажаємо, щоб Греція залишилася в зоні євро", - підкреслила офіційний представник Єврокомісії. - Ми продовжуємо робити все, щоб Греція залишилася в зоні євро в майбутньому".
Журналісти відзначили, що греки в своїй більшості не хочуть виходу з євро, але політичні партії бажають перегляду умов допомоги. Те, що від Греції очікують виконання всіх домовленостей з міжнародною "трійкою" - Єврокомісією, ЄЦБ і МВФ, в цій ситуації веде в глухий кут.
Хансен на це відповіла, що євро, дійсно, знаходиться в центрі переговорів політичних сил Греції. На її думку, не час висловлювати гіпотетичні прогнози про те, що може статися далі. Не треба заважати пошуку рішення, яке дозволить Греції сформувати уряд, а потім буде видно, що робити далі. "Немає ніякого плану термінового порятунку, який я могла б вам оголосити", - сказала Хансен. Вона нагадала, що існує низка конкретних пропозицій щодо надання допомоги Греції в різних секторах, і Єврокомісія не має наміру оголошувати нічого нового.
За її словами, друга програма оздоровлення економіки Греції зовсім не має на меті посилення умов життя греків тільки для того, щоб країна розплатилася з боргами. Справжня мета - відродити економіку Греції і відкрити їй перспективу економічного зростання і збільшення зайнятості. "Греція повинна завершити процес переговорів і сама визначити своє майбутнє, а ми будемо поважати політичні сили і роботу, яку вони ведуть в даний час", - зазначила офіційний представник Єврокомісії.
Оскільки зал чекав більш конкретних відповідей від прес-служби Європейської комісії, дискусія почала набувати характеру перепалки, і Хансен перервала дебати на цю тему, зазначивши, що більше нічого не зможе додати до сказаного.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас