Вітіна тисяча вже не тисяча — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітіна тисяча вже не тисяча

10259
За попередніми розрахунками, загальна сума компенсації внесків колишнього Ощадбанку СРСР і Держстраху СРСР не перевищить 6 млрд.грн. Це маленька сума в умовах економіки України. На поточний момент в обігу перебуває близько 190 млрд.грн. готівкової гривні. Щорічний роздрібний товарообіг в Україні становить близько 600 млрд.грн.
Не варто забувати, що крім офіційного ринку роздрібної торгівлі, існує і неофіційний, який за своїм обсягом не менший від офіційного. Загальна сума роздрібного товарообігу в Україні вже давно переважила трильйон гривень. Тому не варто турбуватися, що 6 млрд.грн. можуть істотно вплинути на попит на товари з боку населення, а тим більше стимулювати зростання цін. Швидше за все, ці 6 млрд.грн. роздрібний ринок просто не помітить.
Але це не означає, що цього року інфляції не буде. Навпаки - вона буде тільки прискорюватися. І тут винні не виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР, а інші фактори. Насамперед, це посилення фіскального тиску в зв'язку з виборами. Це посилення, у підсумку, веде до того, що бізнес змушують платити додатковий податок на вибори і бізнесу доведеться його заплатити. Але, в цьому випадку, бізнес ці додаткові гроші зможе взяти тільки за рахунок підвищення цін.
Другим важливим фактором є прискорений "експорт інфляції". За рахунок жорсткої фіксації курсу гривні, економіка України змушена більше платити за імпортні товари, оскільки закордонна валюта - долари і євро - знецінюються і імпортні товари у валюті дорожчають, що призводить до зростання ціни на українському ринку.
І третій фактор - прискорена емісія гривні ближче до виборів, коли підвищення заробітної плати і пенсій буде прискорюватися.
Хоча офіційна інфляція знаходиться на рівні 2,3%, це радше умовна цифра. Бо той же Мінфін розміщує свої ОВДП за ставкою 13-14% річних, явно не звертаючи увагу на офіційний рівень інфляції. Якщо вірити розумним підручникам з економічної теорії, то Мінфін за такої інфляції не повинен розміщувати ОВДП за ставками вище 3% річних.
У зв'язку з цим виникає риторичне запитання: а чи багато це - одна тисяча гривень чи мало? У 2008 році теж виплачували по одній тисячі і тоді теж говорили, що це дуже мало. Але минув час і вже тисяча 2008 року виглядає більш привабливо, ніж тисяча 2012 року.
По-перше, той, хто отримав тисячу гривень в 2008 році, міг їх обміняти на долари, і тоді за поточним курсом, він міг би отримати близько 198 дол. Тепер же, якщо обміняти тисячу гривень на долари, виходить всього 125 дол. Сімдесят три долари втрачено.
По-друге, у порівнянні з 2008 роком змінилися і ціни. Якщо взяти за основу вартість продуктів харчування, яка була в середині 2008 року, і порівняти з поточними цінами, то виходить така картина. У 2008 році можна було купити на тисячу гривень свинини 24 кг, а зараз - тільки 20 кг. Яловичини 27 кг, зараз - 22 кг. З яйцями ситуація ще гірша. У 2008 році на тисячу гривень можна було купити 2270 яєць, а тепер тільки 900 штук. Цукор теж не радує. У 2008 році на тисячу можна було придбати 265 кг, а тепер 150 кг. Одне заспокоює: ціни на сало істотно не змінилися. У 2008 і зараз можна купити на тисячу гривень близько 45 кг сала.
По-третє, наскільки ще можуть зрости ціни в 2012 році, сказати складно, але, швидше за все, реальне зростання інфляції в Україні в поточному році буде не нижче 15% річних. А це означає, що і тисяча гривень до кінця року усохне, як мінімум, на 100 гривень.
Висновок: при нашому житті головне встигнути швидко отримати і швидко витратити. Щоб потім не було так прикро згадувати минуле.
Олександр Охріменко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас