Післяматчева лотерея — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Післяматчева лотерея

Валюта
2962
Одне з головних питань, що цікавлять громадян у контексті Євро-2012, звучить так: яким чином різкий короткостроковий приплив іноземних валют вплине на курс гривні?
Теоретично, можна розраховувати на тимчасове зміцнення національної валюти. Питання в тому, хто саме заробить - банки, прості громадяни, Нацбанк - і наскільки великі будуть розміри заробітків.
Удар по валютах
Багато банкірів визнають, що будуть прагнути занижувати курс прийому (скуповування) готівкових валют, збільшуючи свою маржу (різниця між цінами купівлі та продажу). Не виключено, що банки вважатимуть за краще запастися валютою і працюватимуть переважно на прийом. І тим не менш очікується незначне зміцнення гривні.
"Багато в чому ослаблення позицій євро і долара буде спекулятивним - гравці ринку, розуміючи, що туристи опиняться в безвихідній ситуації (за євро в магазині воду і хліб не купиш), спеціально занизять курс купівлі валюти, - говорить Максим Петренко, начальник департаменту продажів Укрсоцбанку. - Але вже по завершенні Чемпіонату все повернеться на свої місця". За словами банкіра, перш за все, тиск очікується на курс євро.
"Це означає, що під час Євро-2012 курс гривні може незначно вирости відносно інвалюти", - резюмує банкір. Такої точки зору дотримуються більшість учасників ринку.
У той же час ніхто так і не зважився дати більш-менш конкретний прогноз курсу гривні відносно іноземних валют на період Євро-2012. При цьому учасники ринку єдині в тому, що очікувати значних коливань не варто, так як існує маса факторів, які будуть утримувати баланс на валютному ринку.
"Природно, банки захочуть заробити на збільшенні маржі між купівлею і продажем готівкових валют, але занадто жорстка конкуренція на українському міжбанківському ринку буде обмежувати їх апетити", - відзначає Олександр Штефан, начальник казначейства "Астра Банку".
Таку думку поділяє, зокрема, Максим Салутін, заступник начальника управління грошового обігу, неторгових і касових операцій ПУМБа: "Очевидно, що курс євро, долара США та інших валют трохи "просяде" під час проведення футбольного турніру. Проте значному зниженню курсів будуть перешкоджати висока конкуренція на готівковому валютному ринку, котирування на міжбанку, які не настільки схильні до сезонних коливань, і потенційний вихід на торги НБУ".
Дійсно, швидше за все, регулятор спробує скористатися моментом для нарощування золотовалютних резервів, оскільки в подальшому передбачаються тільки витрати. Так, в найближчі 12 місяців прогнозується скорочення "золотого запасу" на $8 млрд.
На думку Олександра Фоміна, начальника управління казначейства Індустріалбанку, основною причиною заниження банками курсу купівлі іноземної валюти буде бажання банків компенсувати додаткові витрати у зв'язку зі збільшенням обсягу робіт персоналу. Втім, деякі банкіри впевнені, що фінустанови не будуть спекулювати на валютних курсах.
"Маржа в банків на євро і так широка, тому не думаю, що вона збільшиться ще більше. В цілому, вважаю, банки не будуть спекулювати на цій події. Для банківської установи головне - заробити свою маржу, і вона її отримає", - говорить Сергій Борисов, заступник голови правління, директор департаменту казначейства і фінансових інструментів "VAB Банку".
За його словами, заробітки банків будуть зростати, завдяки збільшенню обсягу валютно-обмінних операцій. Як би там не було, не можна відкидати не тільки зростання пропозиції валюти під час проведення Євро-2012, але і збільшення попиту на неї з боку населення.
Зокрема, попит може бути з боку вкладників Ощадбанку СРСР, яким планується виплатити 6 млрд грн. за знеціненими внесками.
"Найімовірніше, більшість цих грошей буде переведена в іноземну валюту. Так що дисбалансу як такого, на мій погляд, взагалі не виникне", - резюмує Фомін.
Жовта картка
Актуальними для туристів є і особливості курсоутворення при розрахунках або зняття гривні з "валютних" карток, з якими прибудуть футбольні фанати.
Слід зазначити, що механізм формування курсу конвертації навряд чи можна назвати прозорим. Так, здаючи готівкову валюту в обмінний пункт, іноземний гість чітко знає, скільки гривень він отримає натомість. У той же час, розраховуючись "валютною" картою в українському ресторані, він навіть не може точно з'ясувати, скільки валюти буде списано з рахунку.
З такою інформацією можна буде ознайомитися лише постфактум. І тут можливі неприємні сюрпризи. Справа в тому, що списання валюти відбувається за курсом, який встановлюється міжнародною платіжною системою (МПС) - Visa або MasterCard.
Фокус в тому, що курси МПС можуть значно відрізнятися від курсів, що встановлюються в банках для здійснення валютообмінних операцій.
Олександр Фомін наводить приклад: станом на 18.04.12 р. курс конвертації долара США в гривню системою VISA склав 8,0220 грн./USD, тоді як, за даними НБУ, в цей день середньозважений курс купівлі банками готівкового "зеленого "встановився на позначці 8,0053 грн./USD.
Варто також враховувати, що банк - емітент картки може стягувати додаткові комісійні за операцію, розмір яких прописується в договорі з клієнтом і може досягати 5%. В такому випадку реальний курс списання валюти з картки буде невигідним, порівняно з готівковим валютним ринком. Проте банкіри рекомендують туристам все-таки користуватися картками.
"Дійсно, неможливо з упевненістю сказати, який курс конвертації буде використовуватися тим чи іншим банком, але з великою часткою ймовірності можна припустити, що він буде більш вигідним, ніж курс обміну у відділеннях банків", - запевняє Олена Куренева, керівник управління супроводу операцій клієнтів "Піреус Банку".
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас