Експерт: В Україні очікується обвал долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні очікується обвал долара

Валюта
18753
Майбутні парламентські вибори і футбольний чемпіонат Євро-2012 принесуть в Україну величезні обсяги готівкового долара, що може привести до його обвалу, вважає екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.
"Якщо за місяць буде приплив, скажімо, один мільярд доларів готівкової іноземної валюти, яку привезуть туристи і команди, вони створять надлишок пропозиції долара на внутрішньому ринку, і він знеціниться. Долар може дійти до позначки 6-7 гривень", - прогнозує експерт.
За підрахунками економістів, на агітаційну кампанію партії і кандидати-мажоритарники повернуть в країну з-за кордону $1,8-2,5 млрд. А футбольний чемпіонат принесе ще близько $1,5 мільярда. Зі свого боку аналітик інвесткомпанії "АРТ Капітал" Олег Іванець вважає, що валютний ринок не відчує якихось радикальних перекосів, а до кінця року ситуація може навіть погіршитися.
"Курс долара втримається на рівні 8 гривень. Але незважаючи на стабільну ситуацію в даний момент, в третьому і четвертому кварталах ми прогнозуємо істотне зниження резервів НБУ, особливо якщо Україна не відновить програму підтримки МВФ. Крім того, очікується зростання імпорту на 3%, що призведе до падіння резервів до критичної позначки (три місяці фінансування імпорту) вже в четвертому кварталі цього року. Таким чином, дефіцит валюти знову може створити ризики для стабільності гривні", - пояснив фахівець.
Подібні очікування експертів підтверджують і в самому Нацбанку. В аналітичній записці про стан резервів і прогноз їх зростання допускають, що в наступному році їх обсяг може знизитися до півтора місяця фінансування імпорту - без підживлення кредитами Міжнародного валютного фонду. Якщо ж гроші Фонд дасть, той стан резервів буде менш плачевним, і вони збережуться приблизно на нинішньому рівні, що дозволить і далі підтримувати стабільний курс національної валюти.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас