По кому вдарить міжнародна ізоляція України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По кому вдарить міжнародна ізоляція України?

5856
Список зовнішньополітичних провалів української влади йде один за іншим... Тимошенко на устах у європейців, так само, як слово "бойкот" або "ізоляція"...
"Кейс Тимошенко" ("кейс" в перекладі з англійської - справа). Так у європарламентарів називається ситуація з Юлією Володимирівною. До слова, два дні тому на одній міжнародній конференції в Брюсселі в колі учасників цього заходу лідер великої фракції Європарламенту, визнаний друг України, сказав, що намагається зібрати команду європарламентарів, щоб приїхати на матчі Євро в Україну. Але не сідати в секторах з українськими політиками, а демонстративно сісти з уболівальниками з Європи і придумати акцію з кричалкою-вимогою звільнити Тимошенко.
Список зовнішньополітичних провалів української влади йде один за іншим. Європейський саміт в Ялті лідери ЄС проігнорували, в п'ятницю президент Янукович сказав, що пауза у відносинах з ЄС піде на користь обом сторонам, а посол США Теффт в цей же день сказав, що зустріч Януковича з Обамою не відбудеться.
Тимошенко на устах у європейців, так само, як слово "бойкот" або "ізоляція". Кому буде погано від бойкоту, поцікавилися ми у експертів, і чим він закінчиться.
"Припинення дипломатичного спілкування з Україною може вилитися в організований рух проти вашої влади. Будь-яка антиурядова криза в Україні буде підтримана європейськими політиками, - поділився на правах анонімності один європейський чиновник. - Політична суб'єктність країни на міжнародній арені стрімко падає. Якщо з президентом ніхто не хоче мати справи і його перестають поважати, це погано, в першу чергу, для нього. Не відкидаю, що наступним кроком стануть санкції проти Януковича та інших чиновників ..."
Новий президент Франції до української влади поставився скептично
Володимир Посельський, віце-президент Міжнародної неурядової організації "Україна в Європі" (Париж):
Міжнародна ізоляція стає для української влади реальністю. Навіть у поляків закінчується терпіння. Остання заява Коморовського, що він приїде на Євро тільки після рішення щодо Тимошенко - це виразний сигнал. Практично скасований саміт у Ялті - це демонстративна відмова від контактів на високому рівні. Ізоляція проявиться і на Євро. Євро відбудеться, але керівники Євросоюзу не пропустять нагоди висловити своє ставлення до діючої влади. А восени після Євро всі чекатимуть парламентських виборів. Багато чого залежить від того, як вони будуть кваліфіковані незалежними спостерігачами. І якщо вони не будуть визнані європейським співтовариством, то наступною фазою стане ставлення до нас, як до Білорусі. Далі піде заморожування рахунків, закриття віз "фабрикантам справ Тимошенко".
На Україну покладалися надії, всі вірили, що вона піде по висхідній. А зараз ми в глухому куті. Причому не тільки керівництво Євросоюзу, а й лідери аналітичних центрів Європи, авторитетні фігури беруть участь у бойкоті, вони пишуть однозначні редакторські колонки, засуджуючи українську владу. Межі терпіння і розуміння перейдені. Скептицизм стає домінантою настрою європейського співтовариства. Що б не сказав Янукович, все сприймається погано.
Що стосується Франції, поки вибори відволікли увагу, але вважаю, що Олланд буде також скептично ставитися до української влади. Сам факт, що Європа заблокувала підписання Договору про асоціацію - це вже мінус. Сам статус-кво - це відкат.
Ми можемо прийти до тотальної ізоляції
Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ України:
Зараз склалася найгірша зовнішньополітична ситуація за двадцять років нашої незалежності. Я всі ці роки працював у системі МЗС і не пам'ятаю такого, щоб у відношенні України та її керівництва був зроблений настільки відвертий, демонстративний і очевидний демарш. Це найнижча точка іміджевих втрат, про які ви говорите і які можна собі уявити. Демократична частина Європи і світу дивиться на нас, як на країну, яка поводиться абсолютно неадекватно. І це дуже сумно. Бо ще кілька місяців тому ми стояли на порозі дуже важливої події, пов'язаної з євроінтеграцією. А тепер ця угода в дальньому ящику. Тому втрати тут колосальні і для суспільства, і для держави. Вони і репутаційні, і політичні, і економічні. Потенційна загроза того, що, наприклад, якась частина вболівальників, почувши заяви своїх керівників не поїде в Україну, - це вже економіка. Ситуація неприпустима. І змінювати її потрібно терміново, інакше ми прийдемо до тотальної ізоляції. І це буде штовхати керівництво на Схід, і означатиме втрату незалежності.
Янукович їде на саміт СНД, і про що буде йти мова на цій зустрічі, враховуючи, що на західному напрямі ситуація є практично провальною. Об'єктивно, тут можливості для тиску зростають. Я сподіваюся, що ситуація не буде фатальною, оскільки інтереси правлячого класу України не збігаються з інтересами правлячого класу Росії, що хоче все поглинути. Але окремі елементи, які на даний момент не будуть здаватися цій владі важливими, можуть бути просто віддані, як це було з Харківськими угодами.
Зустріч з Обамою, що не відбулася, - ще одне клацання по носу української влади
Володимир Горбач, президент інституту Євроатлантичного співробітництва:
Від міжнародної ізоляції програє все суспільство. Ізоляція фактично оголошена в дуже важливий і критичний для України момент - на етапі затвердження Угоди про Асоціацію та ЗВТ. І хоча Янукович сказав, що пауза, на яку поставлені відносини України та ЄС, буде корисна обом сторонам, дай Бог, щоб вона принесла користь хоча б самому Януковичу. Оскільки від цієї паузи страждають бізнес, підприємства і сам Віктор Федорович, оскільки він відчуває себе ігнорованим колегами. Звичайно, МЗС і посольства здійснюють свої контакти з колегами або контрагентами в робочому порядку, хоча інтенсивність буде зменшена. Сьогодні, незважаючи на бажання Януковича на саміті НАТО в травні побачитися з Обамою, посол США сказав, що зустріч не відбудеться. І це ще раз підтверджує: США солідаризується з європейською позицією. Зустріч з Обамою, що не відбулася, - ще одне клацання по носу української влади.
Опитувала Маша Міщенко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас