Грецію чекають нові парламентські вибори: Політики знову не домовилися про коаліцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецію чекають нові парламентські вибори: Політики знову не домовилися про коаліцію

Казна та Політика
585
Ліворадикальна партія СІРІЗА відмовляється увійти до правлячої коаліції. З такою заявою виступив лідер грецьких консерваторів Антоніс Самарас після зустрічі лідерів трьох найбільших політичних партій з Президентом Греції Каролосом Папульясом.
На зустрічі також був присутній лідер СІРІЗА Алексіс Ціпрас і глава соціалістичної партії ПАСОК Евангелос Венізелос.
Якщо після консультацій з Папульясом грецьким партіям не вдасться створити коаліцію, в країні будуть оголошені нові парламентські вибори. Фаворитом на них вважається партія СІРІЗА.
Раніше повідомлялося, що "Трійка" міжнародних кредиторів - Європейський союз (ЄС), Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Європейський центробанк (ЄЦБ) готові перенести дату скорочення дефіциту державного бюджету на один рік - до кінця 2015 р., але тільки в тому випадку, якщо в країні буде сформовано "про-європейський" уряд.
Нагадаємо, на парламентських виборах, що пройшли в Греції 6 травня 2012 р., консервативна партія "Нова демократія" отримала 108 місць, СІРІЗА - 52, а ПАСОК - 41 місце в 300-місному парламенті Греції. Жодній партії не вдалося створити правлячу коаліцію.
Зазначимо, що відсутність сформованого уряду в Греції перешкоджає реалізації антикризових заходів, на які країна погодилася в обмін на кредитну підтримку Євросоюзу, ЄЦБ і МВФ. Якщо грецький уряд не зможе продовжити антикризовий курс жорсткої економії, "трійка" кредиторів позбавить Грецію кредитної підтримки. Це, в свою чергу, як очікують аналітики, призведе до виходу Греції з єврозони і повернення національної грецької валюти - драхми.
11 травня повідомлялося, що глава Євросоюзу Герман ван Ромпей висловив стурбованість становищем в Греції і закликав грецьких політиків до прийняття "відповідальних рішень" - для виведення країни з боргової кризи.
Тоді ж міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що в разі приходу до влади коаліції, яка виступає проти проведених у цей час Грецією антикризових заходів, ризик виходу країни із зони євро збільшиться.
У разі виходу Греції з валютної зони прогноз по рейтингах інших назв країн буде змінений на "негативний", що означає можливість зміни рейтингу у бік пониження в короткостроковій перспективі. "Країни, які вже мають "негативний" прогноз по рейтингу, а саме: Бельгія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Португалія, Словенія та Франція, зіткнуться з негайним ризиком зниження суверенного кредитного рейтингу на один щабель", - йшлося в звіті.
Економіка Греції переживає серйозну кризу. У березні 2012 р. після успішної операції з обміну державних облігацій, що перебувають у розпорядженні приватного сектора, Міжнародний валютний фонд і Єврогрупа схвалили виділення Афінам другого пакету стабілізаційного кредиту на суму понад 130 млн євро.
Основною умовою для виділення Греції другого пакету фінансової допомоги, про яку домовлялися міністри країн єврозони, є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро.
Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити низку заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи дуже непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас