КВУ: Карати кандидатів за продуктові пайки неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КВУ: Карати кандидатів за продуктові пайки неможливо

164
Голова Комітету виборців України Олександр Черненко зазначає, що притягнути до відповідальності кандидатів у депутати, які роздають продуктові пайки, практично неможливо.
Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".
За його словами, зараз цього зробити не можна, тому що формально виборча кампанія ще не почалася.
"Формально немає виборчої кампанії, немає кандидата. Просто приватна особа", - сказав Черненко.
"Коли почнеться кампанія, то закон накладає обмеження, але це ніколи нікого не зупиняло, тому що дуже важко довести, що саме кандидат має до цього причетність. Це було завжди. Тобто на цих виборах саме підкуп буде великою проблемою в округах", - додав він.
За його словами, зараз в цьому плані більш активні провладні кандидати.
"Ми зараз на мажоритарці активності опозиціонерів не спостерігаємо. По-перше, зараз йде дуже така кулуарна домовленість про узгодження кандидатів від опозиції. Тому що, якщо у влади є по кілька претендентів на один округ, то в опозиції їх може бути ще більше. Тому зараз вирішують, хто все ж таки буде узгодженим. По-друге, об'єктивно, що опозиція не завжди має такі ресурси", - зазначив Черненко.
Він також висловив думку, що на цих виборах проблем з фальсифікацією буде більше, ніж на попередніх, за рахунок мажоритарної системи.
"[Фальсифікацій] якщо і буде більше, то за рахунок мажоритарників. Тому що навіть члени комісій, які будуть працювати і від Партії регіонів, і від об'єднаної опозиції, все одно будуть надсилатися в комісії і, очевидно, фінансуватимуться мажоритарниками. Тобто Партія регіонів, висуваючи свого мажоритарного кандидата, покладає на нього також і фінансове забезпечення, наприклад, членів комісії. І члени комісії, рахуючи голоси, в першу чергу будуть зацікавлені в результаті кандидата, який їм платить гроші. А вже в другу чергу вони вже будуть думати за партію", - сказав Черненко.
Голова КВУ очікує великої кількості конфліктів у мажоритарних округах і звинувачень у фальсифікаціях.
"Всім очевидно, що люди, які, за невеликим винятком, претендують на перемогу в мажоритарному окрузі, вкладають туди мільйони доларів. Якщо напередодні голосування вони будуть бачити, що є проблеми з рейтингом - вони, звичайно, будуть включати всі можливі механізми, і не завжди законні, для того, щоб цю ситуацію змінити. Це теж було очікувано. Ми пам'ятаємо 2002 рік, і я думаю, що те ж саме зараз повториться, але у більших масштабах", - сказав Черненко.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас