Чи варто вкладати в золото від Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто вкладати в золото від Нацбанку

Валюта
3367
Нацбанк всіляко агітує нас купувати інвестиційні монети, які він почав карбувати. Білборди столиці рясніють промовистими гаслами: "Золотовалютні резерви для майбутнього покоління". Наскільки вигідні такі інвестиції?
Перші українські інвестиційні монети були випущені в обіг 28 грудня 2011 року. Нагадаємо, інвестмонети названі на честь Архістратига Михаїла та викарбувані в трьох варіантах: номіналом 1 гривня (1 унція срібла), 5 гривень (0,25 унції золота) і 20 гривень (1 унція золота). Тройська унція - 31,103, а чверть унції - 7,776 грама (округлене до тисячних грама).
Перші три місяці їх продажі показали, що попит на цей інвестиційний інструмент є. "Всього за перший місяць ми продали близько сотні золотих монет в 1 унцію, причому 25 – в першу добу продажу. Срібних монет банк продав близько сотні за місяць. Трохи меншим попитом користуються монети вагою у чверть унції. Їх ми продали близько 50 штук", - розповів начальник управління валютних операцій і банківських металів АТ "Імексбанку" Олександр Луценко.
При цьому експерти стверджують, що найближчим часом золото продовжить своє зростання в ціні. "Ми вважаємо, що через рік воно буде коштувати близько 2000 дол / тройська унція", - говорить Олександр Луценко. З цим погодився і начальник відділу операцій з банківськими металами ВіЕйБі Банку Володимир Піщаний, зазначивши, що "ще як мінімум протягом двох років ринок золота збереже довгостроковий висхідний тренд".
Однак поки, нагадаємо, золото стагнує: в нинішньому році курс пробував рівень у 1800 дол/унція, а ось на початку травня він лише ненабагато перевищував 1600 дол/унція. У 2011 році золото стартувало приблизно з 1400, дісталося у вересні майже до 1900, але до кінця року знову просіло до 1575 доларів за унцію. Тож перспективи зростання аж ніяк не однозначні.
Де купити?
Реалізацією інвестмонет займаються 25 банків, серед них банк "Форум", "Фінанси та Кредит", "Хрещатик", Укргазбанк, ВіЕйБі Банк, Сбербанк Росії, Імексбанк, "Південний" та інші менші банки. Повний список уповноважених банків можна знайти на сайті НБУ в розділі "Інвестиційні монети та дорогоцінні метали".
Вартість монет одного номіналу в різних банках відрізняється. Різниця може досягати 5-8%. Причому, як і курс валюти, вартість інвестмонети встановлюється щодня. "При встановленні ціни також враховується і розмір надбавки банку", - пояснив принцип ціноутворення директор казначейства АБ "Укргазбанку" Тарас Лісовий.
Приміром, в Імексбанку вартість купівлі монет обчислюється, виходячи з офіційного курсу купівлі дорогоцінних металів мінус 1%. А вартість продажу - офіційний курс продажу золота НБУ + 5-7%. А для срібних монет +30% до офіційного курсу. Деякі банки вже публікують курс купівлі-продажу монет на своїх сайтах (банк "Хрещатик", "Форум", "Фінанси та Кредит", Ерде Банк), але у більшості ця опція поки недоступна - доводиться йти у відділення і дивитися там на паперові оголошення. Дуже незручно покупцям, але вигідно банку – може, погано інформоване інвестор "купиться" і візьме монету за завищеним проти конкурентів курсом.
Що важливо: інвестмонети можуть продаватися далеко не у всіх відділеннях банків, а тільки, наприклад, в центральних офісах. Також треба врахувати, що поставки інвестиційних монет можуть бути обмеженими. Тому в той момент, коли інвестор наважиться придбати інвестмонети, тих, які його цікавлять, може просто не виявитися в конкретному відділенні. Тому перед походом в банк варто зателефонувати в call-центр і спробувати уточнити: де, за скільки і які монети можна купити.
Процедура купівлі
За словами банкірів, інвестмонети купуються за тією ж схемою, що дрібні злитки. "Потрібно звернутися в касу банку, де вони продаються. На невеликій сумі в кілька монет ніякі документи для купівлі не потрібні", - розповів Піщаний.
При цьому Тарас Лісовий зазначив, що при здійсненні фізособою операцій на суму понад 150 тис. грн. необхідно мати при собі документ, що засвідчує особу. "А також довідку про присвоєння ідентифікаційного коду. На суми менше 150 тис. гривень вказується тільки ПІБ фізособи", - пояснює банкір.
Крім того, в деяких банках з метою створення комфортних умов для клієнтів впроваджуються дистанційні системи продажів. Так, за словами голови правління банку "Форум" Вадима Березовика, щоб купити інвестмонети, достатньо зателефонувати до контакт-центр банку. "Вам необхідно вибрати монету і повідомити, в яке з відділень банку її доставити", - радить банкір. У банку обіцяють, що відповідно до заявки монети доставлять у зручне для покупця відділення.
Зворотний викуп
Головним бонусом інвестмонети повинна стати висока ліквідність. Тобто, їх повинно бути легко продати. Причому, з мінімальним дисконтом. Саме цим вони повинні були відрізнятися від банальних банківських злитків, які можна здати лише в той банк, де вони були куплені. І то, лише в тому випадку, якщо покупець зберіг упаковку й чек про купівлю злитка. Якщо ні, то раніше куплений злиток можна здати хіба що перекупникам, втративши при цьому половину вартості.
Перед запуском інвестмонети в обіг в НБУ обіцяли, що вони будуть прийматися банками нарівні з іноземною валютою, а маржа купівлі-продажу не перевищить 5-8%. Насправді ж різниця між курсом купівлі і продажу золотих монет становить 20-25%, срібних - 60%.
Крім того, в Імексбанку попередили, що зворотний викуп відбудеться тільки в тому випадку, якщо сама монета і її упаковка не будуть пошкоджені. У ВіЕйБі Банку нам повідомили, що в разі пошкодження монет вони будуть прийняті з дисконтом в 1%.
При цьому самі ж банкіри запевняють, що механізм роботи з інвестмонетами НБУ ще не відпрацьований досконало, і пояснили це тим, що минуло занадто мало часу, щоб інвестори і банкіри звикли працювати з новим для країни інструментом. "Поки ми не стикалися з процедурою повернення", - говорить Олександр Луценко.
Варто зазначити, що здати монети можна і в сам Нацбанк. Для цього, як стверджують учасники ринку, власникам необхідно приїхати в центральний офіс НБУ і здати їх там за його актуальним курсом. Тобто, ціна монети буде розраховуватися як курс НБУ, помножений на вагу монети. До речі, враховуючи, що банки зазвичай при викупі монети дисконтують курс НБУ на 5-10%, здати монети прямо в Нацбанк буде вигідніше. Тільки от механізм прийому монет в НБУ поки зовсім не відпрацьований.
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас