Експерт попереджає про ризик при зміні податкової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт попереджає про ризик при зміні податкової системи

533
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що будь-які недостатньо продумані зміни в податковій системі можуть призвести до серйозних ризиків. Про це йдеться в коментарі експерта у зв'язку із заявою одного з лідерів об'єднаної опозиції Арсенія Яценюка, зробленою на Форумі об'єднаної опозиції.
Коментуючи слова Яценюка про те, що "об'єднана опозиція скасує Податковий кодекс, і в Україні буде прийнятий кодекс економічного стимулювання" і "будуть введені 7 податків, і таким чином буде найпростіша податкова система в Європі" Устенко зазначив: "Система оподаткування в Україні не є основною проблемою розвитку економіки в країні".
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера звернув увагу, що "велику проблему, якщо мова йде про податки, становить кількість процедур по сплаті податків і час, який підприємства змушені витрачати на пов'язаний з цим документообіг".
"В умовах, коли необхідно знижувати дефіцит держбюджету, - а уряд досить успішно знизив його рівень з 10% ВВП 2009р. до 6, 5% ВВП в 2010 р. і до 4,5% в 2011 році, - будь-яка різка зміна податкових ставок в "терміновому" періоді часу (1-2 роки) пов'язана з низкою ризиків, серед яких найбільш істотними є недоотримання коштів до державного бюджету, а отже, і неможливість фінансувати програми розвитку країни та соціальні програми", - підкреслив Устенко.
Також економічний експерт звернув увагу, що "більше того, недоотримання коштів до держбюджету при необхідності виконання взятих на себе державою зобов'язань, змушує вести більш агресивну боргову політику і активніше збільшувати рівень державного боргу".
"Таким чином, будь-які недостатньо продумані зрушення у зміні податкової системи країни, при уявному відкладеному ефекті стимулювання економічного розвитку в довгостроковій перспективі, може призвести до серйозних ризиків короткострокового і середньострокового періоду", - упевнений Устенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас