Саркозі буде викликаний слідством для дачі свідчень після закінчення "президентського імунітету" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саркозі буде викликаний слідством для дачі свідчень після закінчення "президентського імунітету"

365
Після припинення дії "президентського імунітету" Президент Франції Ніколя Саркозі, який не добився переобрання, буде викликаний для дачі свідчень у кількох справах, передає France 24. Дані розгляду стосуються звинувачень у корупції і порушень правил фінансування, допущених під час виборчої кампанії.
Недоторканність Саркозі припиняється у середині червня 2012 р., рівно через місяць після того, як обраний Президент Франсуа Олланд принесе присягу. Церемонія інавгурації 24-го Президента Франції намічена на 15 травня 2012 р.
Чинний Президент Франції відкидає всі пропоновані йому звинувачення. Однак торішній прецедент за участю екс-Президента Жака Ширака говорить про те, що суд республіки прийме у провадження справу навіть проти колишнього керівника держави.
"В минулому той стиль поведінки, якого дотримувався Саркозі та на підставі якого проти нього висунуті звинувачення, був досить поширений, але суди закривали на це очі, - зазначив експерт паризького Центру політичних досліджень Філіп Брод. - Але часи змінюються, і французькі судді набралися мужності".
Зазначимо, що найбільш небезпечною з точки зору ймовірності отримання обвинувального вердикту є справа, пов'язана з Ліліан Беттанкур. За версією звинувачення, спадкоємиця L'Oreal і найбагатша жінка Франції незаконно спонсорувала виборчу кампанію Саркозі в 2007 р. У даному випадку мова йде про 50 тис. євро, які, за свідченнями бухгалтера Бетанкур, вона передала Саркозі.
Іншим важливим епізодом у звинуваченнях проти Саркозі є "Справа Карачі", коли знайомі французького Президента брали участь в корупційних схемах і отримували "відкати" при постачаннях зброї в Пакистан.
Крім цього, останнім часом на адресу Саркозі часто звучали звинувачення в отриманні грошей від убитого екс-диктатора Лівії Муаммара Каддафі. Однак ця інформація, незважаючи на всі заяви, поки не отримала офіційного документального підтвердження.
Нагадаємо, під час другого туру виборів на пост Президента Франції правий консерватор Саркозі програв своєму опоненту від соціалістів близько 3% голосів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас