Тимошенко з ув'язнення запропонувала механізми демократизації українського суспільства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко з ув'язнення запропонувала механізми демократизації українського суспільства

177
Екс-прем'єр, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко пропонує механізми демократизації суспільства.
У листі, який 12 травня зачитала її дочка Євгенія Тимошенко на форумі об'єднаної опозиції в Києві, лідер "Батьківщини" заявила, що "відкликання депутатів, мерів, розпуск парламенту, місцевих рад, імпічмент президента необхідно зробити доступним для громадян".
"Ці процедури повинні проводитися без будь-якого, навіть мінімального втручання влади. Я готова запропонувати дієві механізми", - заявила вона.
Крім того, на її думку, потрібно надати кожному громадянину право звертатися до суду із заявою про порушення кримінальної справи проти будь-якого представника влади, який грубо порушив закон, "наприклад, якщо чиновник змушує людину давати хабарі". "Сьогодні кожен непокірний громадянин - на оптичному прицілі при владі. Потрібно зробити навпаки. Але для цього треба зробити суди повністю незалежними, інакше в цій пропозиції немає ніякого сенсу. У в'язниці я розробила цілісну концепцію реформи системи правосуддя і найближчим часом представлю її країні" , - зазначила Тимошенко.
Екс-прем'єр також підкреслила, що громадянське суспільство треба зробити "впливовим учасником всіх політичних процесів". "Нам необхідно розірвати замкнене коло монополії політиків на держави. Профспілки, творчі спілки, громадські організації, студентські та галузеві союзи повинні отримати право на участь у формуванні правил життя у своїй країні і право контролю за діяльністю влади", - заявила вона.
Тимошенко розповіла литовському президенту, що думає не про себе, а про Україну.
Також, за словами Тимошенко, "треба перебудувати піраміду влади". "Центральні органи влади повинні виконувати тільки ті функції, з якими не можуть самостійно справитися місцеві. Тому піраміда влади повинна бути перевернута на користь місцевих громад та їх представників. Не менше 70% бюджетних коштів повинні залишатися у місцевій громаді", - зазначила вона.
Крім того, за її словами, "окреме завдання - змінити відносини між власниками бізнесу та найманими працівниками". "Частина доходів повинна безпосередньо передаватися працюючим у вигляді медичного страхування, оплати навчання, комунальних субсидій... Правляча партія познущалася над людьми, ввівши податковий кодекс, який вбив середній клас, пенсійний кодекс, який принизив більшу частину пенсіонерів... Ми повинні взяти на себе обов'язок у перший день нашої перемоги скасувати всі ці псевдореформи і всі інші антиукраїнські і антилюдські нововведення", - зазначила лідер "Батьківщини" у своєму листі.
Крім того, екс-прем'єр закликала об'єднану опозицію після перемоги на парламентських виборах радикально змінити систему ставлення суспільства і влади. "Опозиція, ставши владою, повинна відмовитися від частини своїх повноважень на користь громадян України. Ми зобов'язані дати людям не декларативні, а справжні інструменти впливу на всю систему влади... Не може життя людини залежати від гри в лотерею - пощастить з вибором президента чи ні... Людина завжди має мати всі необхідні засоби, щоб захистити себе правовим шляхом і мати можливість впливати на хід свого життя. Ще раз підкреслюю - в будь-яких умовах", - підкреслила Тимошенко.
Нагадаємо, 12 травня в Києві проходив форум об'єднаної опозиції "За Батьківщину".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас