Неплатежі за електроенергію негативно впливають на економічну ситуацію в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неплатежі за електроенергію негативно впливають на економічну ситуацію в Україні

Енергетика
277
Обсяг боргів за спожиту електроенергію, що збільшується щомісяця, в Україні негативно впливає на економічну ситуацію країни в цілому.
Про це заявив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський, коментуючи ситуацію з розрахунками за електроенергію в Україні в 2012 р., коли тільки за перші 4 місяці борги споживачів перед обленерго зросли на 1,45 млрд грн, і перевищили 12,8 млрд грн.
"Якщо зростає заборгованість з оплати за електроенергію, то, природно, даний борг трансформується в цілий ланцюжок проблем для країни. Тому що, таким чином, кожна наступна ланка, яка розраховує на гроші від споживача, цих коштів не отримує. В результаті, по-перше, це створює проблеми для енергокомпаній щодо покриття своїх витрат, пов'язаних з постачанням електроенергії, обслуговування тих запозичень, які були залучені для проведення реконструкції та модернізації обладнання. А, по-друге, виникають питання щодо виплат податків. Це створює великий удар по платіжній дисципліні в цілому і негативно впливає на економічну ситуацію країни", - зазначив Бураковський.
На його думку, виходом зі сформованої ситуації може стати детальний аналіз системи енергоплатежів в Україні з боку незалежного регулятора в особі Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ). "А коли буде встановлено діагноз, тоді можна буде вирішувати питання тарифоутворення, розрахунків за електроенергію бюджетним сектором і підприємствами ЖКГ, адресної допомоги верствам населення, які справді її потребують, а не всім підряд, а також залучення приватного капіталу в оновлення, умовно кажучи, дротів і всієї необхідної інфраструктури", - вважає Ігор Бураковський.
Нагадаємо, в квітні борг за електроенергію в Україні виріс на 168,47 млн грн, перевищивши 12,8 млрд грн. По областях найбільші борги в січні-квітні мають споживачі Донецької області - 4,68 млрд грн, Луганської - 2,4 млрд грн, Дніпропетровської - 1,07 млрд грн, Києва - 980,8 млн грн, Харківської - 596,4 млн грн. Найбільші борги у споживачів "Донецькобленерго" - 2,85 млрд грн та ДП "Регіональні електричні мережі" - 2,4 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас