Все в сім'ю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все в сім'ю

Казна та Політика
1520
Щоб легалізувати величезні тіньові капітали і не дратувати електорат, впливові чиновники переписують свої доходи на родичів, залишаючи за собою лише гроші на кишенькові витрати.
"Покращення", яке в своїй передвиборній кампанії обіцяв кандидат у президенти Віктор Янукович, наступило, причому не тільки для членів біло-блакитної команди. Судячи з оприлюднених чиновниками декларацій про доходи, обіцяні головним регіоналом приємні зміни торкнулися і нікому не відомих, далеких від великого бізнесу людей - родичів іменитих чиновників, завісу таємниці над життям і доходами яких відкривають звітні документи. Майже в 17 разів більше, ніж у році минулому, - 298 тисяч грн. заробила дружина глави Радміну Криму Лариса Могильова. У три рази, до мільйона гривень, зросли доходи сім'ї заступника глави Адміністрації президента Олега Рафальського. Мультимільйонерами разом стали й родичі молодої гвардії чиновників - глави Нацбанку Сергія Арбузова та керівника Державної податкової служби (ДПС) Олександра Клименка.
В дивовижній для України тенденції експерт з антикорупційного законодавства нардеп Геннадій Москаль бачить як мінімум два показові моменти: щоб не дратувати електорат, заможні чиновники відмовилися від свіжої моди відкрито виводити з тіні свої доходи, а замість цього взялися легалізувати їх за допомогою близьких родичів.
Фокус з'ясував, за рахунок чого розбагатіли відомі сімейства і чому зростання їхнього добробуту збіглося з зубожінням впливових близьких.
За сім'ї печатками
У позаминулому році тоді ще претендент на посаду керівника Нацбанку Арбузов шокував всіх своєю декларацією про доходи за 2009 рік. На відміну від багатьох колег-чиновників, які відзвітували про те, що живуть виключно на зарплату, майбутній головний банкір розкрив карти: за 12 місяців він заробив понад 150 млн грн. У відповідь на питання про походження непристойно великої для чиновників вищого рангу суми недосвідченому Арбузову довелося виправдовуватися. Мовляв, гроші були зароблені за часів роботи в комерційних структурах, виключно завдяки успішним інвестиціям.
Глава НБУ зробив висновки з того скандалу. У минулому році, згідно зі свіжою декларацією, він заробив в 75 разів менше - трохи більше 2 млн грн. Але, всупереч простій арифметиці, Арбузов не збіднів. Несподівано мультимільйонерами стали його близькі - дружина Олена і двоє неповнолітніх дітей. За два роки дружина банкіра заробила понад 9 млн грн., Більша частина яких - дохід від продажу майна. Неймовірно, майже в 100 разів розпухли і банківські рахунки родичів чиновника, на яких накопичилося майже 111 млн грн.
У тому, що значна сума - результат перерозподілу сімейних активів, Фокус переконався, з'ясувавши, що стосунку до великого бізнесу Ірина Арбузова не має. Вона заступник начальника управління справами Укрбізнесбанку, в якому з 2003 по 2009 рік на посаді голови правління працював і сам Арбузов.
З'ясувати походження багатомільйонних накопичень Арбузової на скромній за мірками банківського ринку посаді Фокусу не вдалося. Спроби зв'язатися з нею по робочому телефону припиняли численні секретарі Укрбізнесбанку, відповідаючи, що дружина глави НБУ перебуває у відрядженні.
Уточнювати джерела доходів близьких - подружжя Олени та двох дітей, які в 2011 році заробили в 30 разів більше (21 млн грн.) глави сімейства, відмовився і Клименко. "Його дружина не є співробітником податкової служби, тож з подібними питаннями краще звертатися до неї", - по телефону відповів прес-секретар глави ДПС, додавши, що відповідь на офіційний запит буде залежати від бажання Клименка, мовляв, сім'я - це особисте.
Як вдалося з'ясувати Фокусу, фінансовий успіх рідні Клименка - цілком його заслуга. Наповнювати сімейні засіки Клименко почав в 2000 році, коли разом зі старшим братом Антоном заснував групу компаній "Анталекс". І хоча, згідно з випискою з Єдиного державного реєстру фізичних і юридичних осіб, після приходу Клименка в ДПС в листопаді 2011 року компанія, що займалася виготовленням і продажем гофротари, будівництвом, здачею в оренду і продажем нерухомості, була ліквідована за рішенням засновників, сімейний бізнес залишився на плаву. "Зараз є інші компанії, що займаються інвестиційними операціями з цінними паперами. Більше нічого не коментую", - сухо відповів Фокусу брат глави вітчизняної податкової, уточнивши, що офіційно зі складу засновників "Анталексу" Клименко-молодший вийшов в 2005 році, перейшовши на посаду заступника начальника спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків Донецька. Після цього частка чоловіка дісталася Олені Клименко. Однак чим насправді займається заможна і вкрай непублічна друга половина чиновника, невідомо. Єдине, що готовий сказати Клименко-старший, - "це інвестиції в цінні папери".
Це формулювання, за словами Олександра Рябеки, члена парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, - найпростіший спосіб приховати реальні джерела доходів сімей чиновників. Завдяки прогалинам у антикорупційному законодавстві, з'ясувати, які саме акції купують члени сімей відомих політиків і чому їх вартість за лічені місяці, судячи з декларацій, часом злітає до небес, практично неможливо.
Зайнятися цією суспільно корисною справою могла б Держслужба з питань декларування, створити яку при МВС або Податковій, за зразком багатьох західних країн, включаючи не саму економічно розвинену Румунію, ще півтора роки тому пропонував екс-заступник голови МВС Москаль. Головним завданням нової структури мало стати порівняння доходів і витрат чиновників. Але ініціативу депутати "завалили", звівши достовірність декларацій практично до нуля. "В Україні декларації не мають ніякої цінності, там можна написати все, що завгодно, і Податкова спокійно підшиє взяті зі стелі дані в папочку", - розповідає колишній силовик, уточнюючи, що при бажанні його колишні колеги без жодних спецслужб могли б потроху перевіряти фінзвіти влади.
Гра без правил
Але правоохоронцям не до того. Вони самі відмовляються оприлюднити як особистий добробут, так і доходи близьких. У числі злісних ухильників - глава МВС Віталій Захарченко, який другий рік поспіль ретельно приховує звітний документ, посилаючись на те, що в ньому міститься інформація, що підпадає під дію постанови Конституційного суду про захист персональних даних. Як стверджує Володимир Поліщук, начальник управління зв'язків з громадськістю МВС, "оприлюднити свої декларації чиновники не зобов'язані".
Можливо, міністр не хоче афішувати бізнес-успіхи дружини Людмили, яка володіє розплідником з розведення та продажу крихітних собак модної нині породи мальтезе (вартість одного цуценяти може досягати десятка тисяч гривень. - Фокус) Sunn de Lion. Розповідати про свої фінансові досягнення відмовляється і сама Захарченко. "Я не оцінювала прибуток від розплідника. І потім, є прибуток матеріальний, а є - душевний", - туманно відповідає на запитання про розмір доходів за минулий рік дружина глави МВС.
Успішні спроби чиновників і їхніх родичів приховувати власні доходи відома адвокат Валентина Теличенко вважає протизаконними. "Вони вміло маніпулюють постановою Конституційного суду (про захист персональних даних. - Фокус), в якому нічого не говориться прямо", - коментує вона. Правозахисник пояснює: КС тільки вказав на те, що розголошення такої інформації суперечить нормі Конституції в частині права людини на особисте життя. Але згідно з практикою Європейського суду політики та їхні близькі родичі все ж зобов'язані декларувати доходи.
Тим, хто цього не робить, розповідає прес-секретар Європейського союзу в Україні Давид Стулік, загрожує скандал і відставка. Один із наочних прикладів - прем'єр-міністр Чехії Станіслав Гросс, який в 2005 році покинув пост після того, як не зміг пояснити журналістам, чому не вніс у декларацію квартиру вартістю $180 тисяч і де взяв гроші на її придбання.
Українських чиновників на такій дрібниці не зловиш і голими руками не візьмеш. Нерухомість вони теж декларують на родичів, залишаючись при цьому без власного житла. У числі обділених - міністр надзвичайних ситуацій, екс-глава секретаріату Віктора Ющенка Віктор Балога. Згідно з декларацією, до 49 років політик так і не обзавівся власним кутком. При цьому його сімейство володіє просторим будинком на 300 метрів і квартирами в Мукачевому та Києві. І це, впевнений давній противник Балоги Москаль, далеко не все добро найвпливовішої в Закарпатті сім'ї. Левова частка статків оформлена на підставні фірми або захована в офшорах. Тільки на Кіпрі багатими українцями, за даними колишнього заступника міністра, створено понад 22 тисячі компаній, послугами яких користуються 80-85% вітчизняних політиків. А це означає, що до і без того круглих сум в деклараціях про їхні доходи можна сміливо домальовувати три нулі - не помилишся.
Марія Жартовська
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас