Україна і Катар будуть дружити на зло Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Катар будуть дружити на зло Росії

Енергетика
947
Україна і Катар вже до кінця поточного року можуть підписати договір про стратегічну співпрацю на 20 років. Домовленість про це була досягнута під час зустрічі прем'єра України Миколи Азарова з еміром Катару Хамадом Бін Халіф Аль Тані, що пройшла 9 травня в Досі.
Роботу над договором буде розпочато найближчим часом з тим, щоб до листопада, коли Президент України планує відвідати Катар, він уже був готовий до підписання.
На першому етапі співпраця буде розвиватися в енергетичній сфері та сільському господарстві. Вже в останній декаді в Україну мають приїхати представники Катару для детальних переговорів щодо цих двох напрямків. Потім, можливо, буде активізуватися співробітництво в транспортній сфері.
Варто зазначити, що пропозицію надати двосторонньому співробітництву рівень стратегічного, було висловлено катарською стороною.
Як розповів один з членів української делегації, який був присутній на зустрічі, емір Катару зазначив, що його країна маленька, але багата. Україна - країна велика і розвивається. Тому між нами можуть бути відносини стратегічного партнерства.
Поставки газу в піку Росії
Київ і Доха цікаві один одному як продавець і покупець скрапленого газу. Катар планує нарощувати обсяги його виробництва і шукає гарантовані ринки збуту на довгостроковий період. Україна ж, займаючись диверсифікацією джерел постачання енергоресурсів, щоб знизити залежність від Росії, планує будувати LNG-термінал і шукає постачальників газу.
У цьому випадку інтереси двох країн максимально сходяться, і є підстави очікувати переходу від домовленостей до конкретних дій.
Крім того, враховуючи дипломатичний скандал, що виник нещодавно між Дохою і Москвою через некоректні заяви російських дипломатів на адресу Катару, а потім, побиття у відповідь посла РФ в Катарі, навряд чи варто сумніватися, що керівництво цієї близькосхідної країни не зробить якісь можливі кроки, щоб "насолити" Кремлю.
Але домовитися про купівлю-продаж мало. Необхідно знайти шляхи доставки скрапленого газу танкерами з Катару до України. Один з варіантів - через Босфор. Проте Туреччина поки не дає згоду на прохід танкерів, побоюючись поставити під загрозу екологічну ситуацію в регіоні. Але Доха має намір знайти з Анкарою компромісний варіант.
Як повідомив заступник міністра енергетики України Володимир Макуха, Катар має намір вже в травні почати переговори з питання проходу танкерів в Україну через Босфор. "Катарська сторона буде порушувати це питання під час переговорів з Туреччиною, які заплановані в кінці цього місяця. Мова йде про те, що можливо в тристоронньому форматі нам вдасться знайти рішення цієї проблеми, яка на сьогоднішній день існує - проблеми проходу танкерів через Босфор", - сказав В.Макуха.
Він зазначив, що є підстави очікувати позитивний результат від переговорів з Туреччиною. "Останнім часом ми спостерігаємо зрушення в позиції Туреччини, і сподіваємося, що ми зможемо знайти компромісне рішення, яке всіх влаштує", - сказав В.Макуха.
Катар - ворота для українського зерна на Близький Схід
У сфері сільського господарства Україна і Катар підтвердили плани про будівництво зернового хаба з тим, щоб забезпечити можливість продажу українського зерна через Катар у країни Близького Сходу.
Однак, як повідомив один з членів української делегації, в питанні торгівлі зерном необхідно знайти оптимальний взаємовигідний варіант. Адже Україна вже кілька років веде переговори з іншими країнами Близького Сходу з продажу зерна в регіон. Це і Саудівська Аравія, і Кувейт. Причому, обсяги споживання зерна в цих країнах істотно вищі, ніж у Катарі.
Вигідним для України варіантом була б згода Катару проводити форвардні закупівлі зерна.
"Якщо Катар погодиться проводити форвардні закупівлі зерна, то це б нас влаштувало", - сказав член делегації.
Крім того, катарська сторона в ході переговорів висловила бажання інвестувати кошти у вирощування фуражного ячменю в Україні для своїх потреб і виробництва баранини. Але, тут варто відзначити, що баранина, яка продається в Катарі, досить високої якості. Вона набагато менш жирна, ніж баранина, що продається в Україні.
Транспорт: спільна робота в третіх країнах
Також під час візиту М.Азарова в Катар велися переговори про спільну роботу в третіх країнах. Детальної інформації по цій темі сторони не надали. Повідомили лише, що на початковому етапі мова може йти про спільне будівництво залізниці в Судані.
Також Азаров заявив, що Україна може допомогти Катару в будівництві швидкісного трамваю в Досі. У відповідь катарська сторона запропонувала українським компаніям брати участь у тендері щодо виконання цих робіт.
Також під час переговорів Катару було запропоновано розглянути питання про купівлю українських літаків.
Як повідомив один з членів делегації, пропозиція була прийнята з інтересом. Проте на якийсь результат сподіватися особливих підстав немає, оскільки в цьому напрямку Катар активно працює зі США.
В цілому, результати офіційного візиту М.Азарова до Катару 8-9 травня обнадіюють, оскільки домовленості були досягнуті безпосередньо з еміром - саме він, а не міністри та інші чиновники, приймає в Катарі остаточні рішення, і його слово в цій країні - закон.
Однак, конкретні оцінки переговорам можна буде давати виходячи зі змісту майбутнього договору про стратегічне співробітництво і після підписання конкретних документів щодо реалізації спільних проектів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас