Нацбанк відрапортував про позитивні тенденції на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відрапортував про позитивні тенденції на валютному ринку

Валюта
538
Як повідомив вчора Нацбанк, в квітні він здійснював на міжбанківському валютному ринку інтервенції лише з купівлі іноземної валюти. У результаті позитивне сальдо його операцій в порівнянні з попереднім місяцем зросло вдвічі - до $303,5 млн.
"Цьому сприяли чисті надходження інвалюти від нерезидентів, обсяг яких у квітні склав майже $1,7 млрд. (в еквіваленті), а також зменшення в порівнянні з березнем чистого попиту на готівкову валюту в 2,6 рази", - роз'яснює центробанк.
Позитивні тенденції на міжбанківському та готівковому валютному ринку дозволили НБУ наростити золотовалютні резерви в останньому місяці на 1,7% - до $31,7 млрд. Офіційний курс гривні залишався протягом цього періоду практично незмінним - до долара нацвалюта знецінилася всього на 0,04%, до 7,9899 UAH/USD, а до євро і російського рубля зміцнилася на 0,28%, до 10,5698 UAH/EUR і на 0,43%, до 2,7155 грн. за 10 рублів відповідно.
Експерти відзначають низку чинників, що дозволили НБУ закріпити позитивний тренд на валютному ринку. Як зазначає керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, важливим моментом є зниження девальваційних очікувань населення. У переддень виборів стрибки курсу гривні малоймовірні, що відбивається на відносному спокої громадян про свої заощадження.
"У травні ситуація на валютному ринку буде схожа на квітневу. У червні важливу роль зіграє Євро-2012, який забезпечить додаткові валютні надходження, якщо не буде масового бойкоту змагання з боку європейців", - прогнозує експерт.
Начальник відділу аналізу фінансових ризиків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин також вважає, що протягом як мінімум двох місяців позитивний тренд, що намітився на валютному ринку, збережеться.
"Позитивні тенденції на валютному ринку зумовлюють кілька чинників. Це і істотне зниження імпорту газу, і стабільні світові ціни на метал, і хороші продажі валютних ОВДП. Також варто відзначити позитивну динаміку експорту зернових і короткострокове зниження девальваційних очікувань з боку населення", - вважає він.
На думку опитаних експертів, утримувати стабільну ситуацію на валютному ринку НБУ дозволяє надмірне посилення митного контролю, в результаті якого імпортери заморозили свої плани з ввезення товару. "Багато імпортерів припинили закупівлі у зв'язку з такими діями митниці і зростанням розмірів відкатів", - говорить один з них. У свою чергу важливим фактором, що зумовлює приплив валюти в країну, додає він, може бути передвиборне "ввезення" грошей для фінансування політичних кампаній. Хоча основна частина цих коштів, на його думку, надійде вже в липні-серпні.
Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь погоджується, що тренд валютного ринку і зростання золотовалютних резервів може продовжитися, проте не вважає його довгостроковим.
"Поточна жорстка монетарна політика НБУ та зменшення девальваційних очікувань населення дозволяють тримати валютний ринок під повним контролем, однак навряд чи такий стабільний позитивний тренд буде довгостроковим. Якщо цінова динаміка по основних групах експортних та імпортних товарів буде погіршуватися, то це разом з фактором зовнішніх зобов'язань призведе до переломлення тренду", - зазначає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас