Майбутні постачання газу з Катару опинилися під питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутні постачання газу з Катару опинилися під питанням

Енергетика
1017
Володимир Макуха, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості, повідомив про незгоду Туреччини на прохід через протоку Босфор танкерів зі скрапленим природним газом (СПГ) для України. Актуальність цієї проблеми підвищується в зв'язку з прогресом переговорів про постачання СПГ з Катару, які Кабмін провів 8-9 травня.
Для вирішення даної проблеми запланована тристороння зустріч. Прем'єр Микола Азаров повідомив, що вона може відбутися в кінці травня.
Джерело в Держагентстві з інвестицій та управління нацпроектами (курирує будівництво СПГ-терміналу) повідомив, що проблема з Туреччиною виникла після того, як Київ не пішов на поступки Анкарі, яка виступила з пропозиціями про свою участь в українському проекті. Йшлося про залучення турецької компанії до розробки його техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) і про умови інвестування будівництва.
Однак Держагентство визначило розробником ТЕО іспанську компанію Socoin. "Після цього турецька сторона взяла паузу в обговоренні умов підписання домовленостей з Україною про проходження танкерів через Босфор", - зазначив співрозмовник в Держагентстві.
Проблеми з організацією доставки газу для українського СПГ-терміналу стали очевидні ще на початку ц.р. Під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі Азербайджан відмовився підписувати міжурядові домовленості про щорічні поставки в Україну 5 млрд. куб. м скрапленого газу. Певну роль зіграв турецький фактор. Прес-служба президента Віктора Януковича оприлюднила тоді його цитату: "зараз йдуть тристоронні переговори між Україною, Азербайджаном і Туреччиною про співробітництво в проектах енергетичної сфери. Ми бачимо перспективу".
Ситуація ускладнилася після того, як місяць тому Ельшад Насиров, віце-президент Держнафтокомпанії Азербайджану з інвестицій та маркетингу, заявив, що компанія почне експорт скрапленого газу в Україну, якщо буде прийнято рішення про виробництво цього виду палива в рамках проекту розробки родовища "Шах-Деніз". За його словами, українська сторона розраховує на поставки в обсязі 5-15 млрд. куб. м скрапленого газу на рік. "Таких обсягів газу до 2017 р. в Азербайджану не буде", - зазначив Ельшад Насиров.
При цьому Київ і Баку в вересні 2011 р. парафували угоду про постачання в Україну азербайджанського скрапленого газу: до 2 млрд. куб. м, починаючи з 2014 р., і до 5 млрд. куб. м, починаючи з 2015 р. Проте ці політичні домовленості досі не підкріплені конкретними контрактами.
Враховуючи негативні тенденції у відносинах Баку і Києва, в уряді Миколи Азарова активізували переговори з Катаром для пошуку альтернативних джерел палива для СПГ-терміналу.
"Катар є ключовою країною в проекті будівництва терміналу з прийому скрапленого газу в Україні. Домовленості з нею вдихнуть життя в те, що зараз ми бачимо тільки на папері. Оскільки, як би нас не переконували, що проект просувається, але без контракту на поставку скрапленого газу СПГ-термінал не відбудеться... Без контракту залучити інвестора буде практично неможливо", - вважає Іван Надєїн, голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України".
Експерт нагадав, що вартість будівництва СПГ-терміналу оцінюється в EUR846 млн., з яких держава на себе готова взяти тільки 25%. У зв'язку з проблемою залучення коштів існує величезний ризик, що початок будівництва СПГ-терміналу може бути відкладено на невизначений період часу, а значить, він не почне свою роботу, як це планувалося, в 2016 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас