Не в грошах щастя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не в грошах щастя

6615
"Главред" розбирався, чи справді збільшення виплат при народженні дитини поліпшило демографічні показники в Україні.
"За цей рік ми спостерігаємо ще один оптимістичний факт - вперше за історію незалежної України народжуваність перевищила смертність на третині території", - заявив в кінці 2011 року Президент України Віктор Янукович.
Всього, за словами начальника відділу нормативно-правового та методичного забезпечення діяльності органів реєстрації актів цивільного стану Департаменту у справах цивільного стану громадян Ольги Почекіної, кількість державних реєстрацій народження в 2011 році склала 505 тис. 754. Це майже на 1% більше, ніж у 2010 році. Дані показники чиновники пов'язують зі зростаючим добробутом в нашій країні і збільшенням суми материнських грошей, які виплачує держава за кожну народжену дитину.
Історія питання
Істотне збільшення одноразової допомоги при народженні дитини ініціював ще Віктор Ющенко, перебуваючи на посаді президента України. Така фінансова підтримка повинна була стимулювати народжуваність у нашій країні. Зокрема, в квітні 2005 року сума виплати (за першу дитину) була підвищена до 8,5 тис гривень, 40% якої виплачувалося відразу після реєстрації новонародженого, а залишок - протягом року. Так як розмір даних виплат був прив'язаний до прожиткового рівня, в кожному наступному році сума, яка виплачується при народженні дитини, переглядалася у бік підвищення.
Всього, за шість років, суми, що виділяються державою при народженні дитини, були збільшені майже в три рази. У 2012 році, вже при новій владі, за першу дитину обіцяють виплачувати 30 прожиткових мінімумів, за другу - 60, за третю - 120. З першого квітня цього року розмір допомоги на першу дитину склав більше 27 тис. грн, на другу - майже 55 тис, а на третю - близько 110 тис грн.
При народженні першої дитини виплачують суму, рівну десяти розмірам прожиткового мінімуму (з першого квітня - 1037 грн), а залишок перераховують протягом наступних 24 місяців.
При народженні другої дитини цей термін розтягується на 48 місяців, третьої - до 72 місяців. На поточний рік, відповідно до закону про держбюджет 2012, уряд заклав на виплату дитячих грошей 26,6 млрд.
Калькуляція пелюшок
Суми, хоч, на перший погляд, і чималі, для більшості мешканок нашої країни не є визначальними в ухваленні рішення, заводити малюків чи ні. Набагато більше українців хвилює квартирне питання - адже більшість молодих сімей в Україні не можуть розраховувати на придбання власного житла. Програма молодіжного кредитування в нашій країні поки що не працює. Іпотека під 20-23% річних не по кишені і більш зрілим сімейним парам зі стабільним доходом.
Як українок позбавляють виплат при народженні дитини
"Третій рік в Україні немає фінансової стабільності, все дорожчає, а зарплати не підвищують. Соціальних гарантій немає ніяких, тому ми поки не плануємо заводити дітей. Адже ми малюкові нічого не можемо дати, а на державу в нашій країні сподіватися нерозумно. Материнські виплати - гроші не зайві, але всі розуміють, що вагітність, народження дитини, памперси, візочок..., - на все це знадобиться набагато більше грошей, ніж дає держава", - говорить Марина Бірюкова, журналіст.
Точку зору Марини підкріплюють результати дослідження Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України. За даними цієї організації, близько 60% українців хотіли б мати не менше двох дітей, проте в 71% сімей сьогодні виховується лише одна дитина, 25% батьків виховують двох і тільки 4% - трьох і більше спадкоємців. Основна причина - відсутність соціальних гарантій і впевненості в майбутньому.
Всього за 1991-2010 роки середній вік українських матерів при народженні перших дітей збільшився на 7,6% і склав 24,1 року проти 22,4 року в 1991 р. Така динаміка може свідчити про початок переходу українських жінок на західноєвропейську модель відкладених перших народжень. Однак, якщо в країнах ЄС жінки відкладають вагітність на більш зрілий вік в зв'язку з бажанням соціалізуватися, здобути освіту, зробити кар'єру, то в нашій країні більшість представниць слабкої статі не планують обзаводитися дітьми через нестійке фінансове становище та відсутність економічної стабільності в державі.
За даними Держстату, за останні 20 років загальний рівень народжуваності щороку знижувався в середньому на 0,6%. У 2010 році на кожну тисячу жінок дітородного віку зареєстровано15 абортів і майже 43 живонароджень. При цьому найбільша інтенсивність абортів відзначається в найбільш активному дітородному віці 18-34 роки (до 25%).
Мільйони - дітям?
При цьому, незважаючи на оптимістичні дані чиновників про підвищення народжуваності в деяких регіонах України, в сумарних показниках по країні смертність все ще перевищує народжуваність. Так, за словами Ольги Почекіної, актових записів про смерть в минулому році було складено 664 тис. 589,. а кількість державних реєстрацій народження в 2011 році склала 505 тис. 754. Відзначимо, на даний момент загальний коефіцієнт народжуваності в країні становить 9% - мається на увазі кількість новонароджених на тисячу людей. Серед європейських країн це найменший показник.
Цікаво, що сім'ї, які проживають переважно в східній частині України і Криму, не поспішають обзаводитися дітьми, більш динамічні за такими показниками Закарпатська (там народжуваність, порівняно з минулим роком, зросла на 21%), Рівненська (на 20%), Волинська (на 5,8%), Чернівецька (1,4%) області і Київ (на 16%). Більше 50% народжень припадають на невеликі населені пункти вище перелічених областей.
Однак при цьому в Україні не проводилося жодних досліджень про те, який відсоток народжень відбувається в соціально-неблагополучних сім'ях. Про це можна судити лише побічно, аналізуючи дані дитячої безпритульності і кількості дітей, позбавлених батьківського піклування. Наприклад, в минулому році, за інформацією Держстату, в Україні налічувалося близько 100 тисяч дітей, позбавлених батьківського піклування, це на 1,5% більше, ніж у минулому році, і майже на 5% більше, ніж у 2005 році, коли тільки схвалили закон про материнські виплати.
Так, якщо в 2005 році на сто тисяч дітей (у віці до 17 років) припадало 1069 дітей, позбавлених батьківського піклування, то в 2008 році вже 1236, а 2010 року вже 1247. Всього за 2010 рік у центрах соціально-психологічної реабілітації побувало більше 3400 дітей.
"В Україні погано працює система контролю над витрачанням коштів, які виплачуються при народженні дитини. Цим повинні займатися соціальні служби, але ніхто не хоче їздити у віддалені села, більше того, соціальні працівники рідко взагалі навідуються навіть у великих містах, їм важливі формальності, щоб за паперами все було ідеально, як йдуть справи насправді, ніхто не перевіряє", - розповів "Главреду" співробітник Генеральної прокуратури.
"Главред" провів своє міні-дослідження. Автор опитала шість сімей, в яких в останні 2-3 роки народилися діти. Всі ці сім'ї проживають в різних містах України. На питання, чи приходили до них з перевіркою соціальні працівники, всі відповіли негативно. "Народивши дитину, я зібрала всі необхідні довідки, їх перевірили, і оформили мені виплати. Соціальні працівники до мене не навідувалися, я особисто з ними не контактую. Всі гроші мені приходять на картку, причому витрачати я їх можу як хочу, більше того, пару раз давала покористуватися даною карткою своєму молодшому братові, коли він їздив до батьків у Миколаїв. Ніяких проблем у мене не було, хоча я побоювалася, що про це дізнаються і картку заблокують", - розповідає Олена П., мешканка Харкова. До слова, сім'я Олени цілком благонадійна, і вона дійсно піклується про свого малюка. Проте такий стан речей зайвий раз доводить, що система контролю над витрачанням таких коштів в Україні не працює взагалі. Адже немає ніякої гарантії, що таким нехлюйством соціальних служб, не користуються і халатні батьки.
В Україні вже було кілька подібних випадків, які стали надбанням громадськості. Так, наприклад, пару років тому всі телеканали країни показали сюжет про однорічну дівчинку, яка ледь не померла від виснаження. Її мати, мешканка одного з сіл Житомирської області, просто забула про свою дитину. У жінки важкий недолік - вона алкоголік зі стажем. Гроші, які вона отримала за народження дитини, жінка просто пропила. У Генеральній прокуратурі кажуть, що це далеко не одиничний випадок.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас