Світовий ринок грошових переказів досяг 500 млрд. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок грошових переказів досяг 500 млрд. дол.

Валюта
322
У 2011 році обсяг переказів у бідні країни досяг $ 372 млрд, показує статистика Світового банку. Світовий показник, що враховує економічно благополучні держави, склав $ 501 млрд.
У південному мексиканському місті Тапачула у Banco Azteca постійно вишиковується черга бажаючих відправити або забрати грошові перекази. В минулому році мексиканці отримали $ 24 млрд від друзів і родичів, які працюють за кордоном, в основному в США. Мексика є найбільш "завантаженим" каналом грошових переказів. У черзі в банку не тільки одержувачі-мексиканці, але й трудові мігранти з Гватемали, які відправляють частину своїх заробітків додому, пише BFM.ru.
Обсяг грошових переказів у бідні країни дуже великий. З 1996 року він перевищує розміри виділеної їм міжнародної допомоги і в більшості випадків він щорічно більше суми портфельних інвестицій та залучених приватних запозичень. У 2011 році обсяг переказів у бідні країни досяг $ 372 млрд, показує статистика Світового банку (світовий показник, в тому числі, враховує економічно благополучні держави, склав $ 501 млрд). Оскільки гроші переправляють додому не тільки через електронні системи, але і "в панчохах", реальний оборот може бути в півтора рази більшим.
Цифри дійсно дуже великі, мало того, вони ростуть: з 2000 року обсяг переказів збільшився вчетверо. У 2009 році, коли багато економік світу пережили крах, він скоротився всього на 5%, а вже до 2010 року повернувся до рекордної планки. На противагу цьому прямі іноземні інвестиції в бідних країнах під час кризи скоротилися на третину, а портфельні - більш ніж на половину. "Що стосується переказів, найбільше вражає їх тривале зростання - рік за роком - незважаючи на глобальну економічну кризу", - говорить Діліп Рата, глава напряму міграції і грошових переказів у Світовому банку.
Одна з причин такого буму в тому, що набагато краще збирається статистика. Удосконалено систему звітності перед центробанками операторів грошових переказів, таких як Western Union і MoneyGram. Після терактів 11 вересня 2001 року був посилений контроль за фінансовими потоками. В результаті деякі цифри кардинально змінилися: в Нігерії в 2007 році обсяг вхідних переказів зріс майже вдвічі. Там, де держава захищає інформацію, економісти користуються своїми методами оцінки. Наприклад, Індія застосовує суворі критерії до переказів в Бангладеш. Але вивчивши статистику міграції, Світовий банк оцінює, що щорічно там кордон перетинає близько $ 3,8 млрд.
Крім того, завдяки більш чіткій статистиці з'ясувалося, що склад відправників переказів набагато більш різнорідний, ніж вважали раніше. Можливо, це пояснює, яким чином вийшло, що на цей ринок не вплинули коливання на Уолл-стріт. У 1970 році 46% переказів здійснювалися з США. До 2010 року частка Америки скоротилася до 17%. Одним з великих нових гравців є Перська затока, яка з початку нафтового буму привертає багато трудових мігрантів. Зараз Саудівська Аравія є найбільшим після США відправником грошових переказів (у 2010 році їх обсяг склав $ 27 млрд). В основному гроші переказуються в Південну Азію та Африку, де проживають родини багатьох людей, які приїжджають працювати на будівництві або домашньою прислугою. Саме з країн Перської затоки Південна Азія отримує більше половини переказів. У світовому масштабі цей регіон за обсягом вихідних грошових відправлень в бідні країни майже не поступається Західній Європі.
Незважаючи на відносну стійкість у порівнянні з багатьма іншими видами доходів, перекази теж не застраховані від коливань в економіці. Навіть в минулому році Мексика отримала на 12% менше коштів у порівнянні з докризовим максимумом, почасти тому, що багато мексиканських мігрантів в США зайняті в будівництві, а цей сектор поки остаточно не відновився. Арабська весна 2011 року значно скоротила обсяг грошових переказів в регіоні Африки та Близького Сходу.
Коливання валют теж можуть спотворювати динаміку переказів. Американські долари і євро більше не користуються великим попитом в тих африканських країнах, де місцеві валюти різко зміцнилися в реальному вираженні завдяки попиту на експортну сировину. "Якщо пересилати сім'ї в Анголу долари, це вже не таке багатство, як раніше", - говорить експерт Світового банку Марсело Гігале. П'яти років на заробітках в Європі вже мало, щоб у себе в країні придбати житло.
Питання в тому, чи будуть в таких умовах мігранти проводити більше часу далеко від дому на заробітках чи будуть триматися ближче до своєї країни. Багато хто вже вибирає другий варіант: одна десята переказів в Африку надходить з країн-сусідів по континенту. З ПАР більша частина з $ 1,4 млрд доларів грошей, що пересилаються, іде в сусідні держави.
Багато багатих країн закривають свої кордони, щоб захистити внутрішній ринок праці. Америка посилила режим перетину південного кордону, чим почасти пояснюється сповільнення в'їзної міграції з Мексики. Збільшився і потік виїжджаючих, відтоді як економіка загальмувала. Але, можливо, через те, що повернутися тепер буде складніше, багато хто залишається в країні довше. За даними Pew Hispanic Centre, 27% мексиканців, депортованих з США в 2010 році, залишалися в країні більше року - проти всього 6% таких випадків в 2005 році. Можливо, це пояснює, чому обсяг переказів з Америки в 2009 році скоротився лише на 5%, тоді як у Великобританії, де кордони для основних країн-постачальників мігрантів відкриті, скорочення склало 27% (зрозуміло, що певну роль відіграв і валютний курс). Посилення прикордонного контролю, як зазначає The Economist, обмежує не тільки в'їзд, але і виїзд мігрантів, і грошові перекази продовжують курсувати між країнами.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас