Криза збиває ціни на нерухомість в Іспанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза збиває ціни на нерухомість в Іспанії

Нерухомість
754
Одночасно з банківським сектором тривожні сигнали подає іспанський сектор нерухомості. За п'ять років квадратні метри в країні подешевшали на 30%. Продажі відновлюються слабо: на ринку надлишок пропозиції, а банки бояться запускати масштабні іпотечні програми.
З початку кризи ціни на житло в Іспанії впали на 30%, потенційних покупців цікавлять лише будинки в приморських районах Іспанії. На початок 2012-го на балансах банків накопичилося "поганих" нерухомих активів на суму понад 180 млрд євро.
Ринок нерухомості Іспанії падає, не відчуваючи дна. З початку кризи житлові квадратні метри на Піренеях подешевшали на 30%, з без малого 3 тис. євро за квадратний метр до 2 тис. з невеликим. Вартість житла швидше за все продовжить знижуватися, вважають експерти. На ринку величезна кількість нерозпроданих квартир і будинків.
"В даний час ми бачимо, що на ринку десь 2 млн одиниць житла. З них близько 800 тис. - це нові квартири. І половина з них - це хороше житло або таке, яке можна використовувати відразу ж. Тобто ми говоримо про 400 тис. одиниць хорошого, якісного житла, з хорошим місцерозташуванням, яке прямо зараз готове до продажу. І у нас залишається ще близько 1,2 млн квартир і будинків. Це ринок вторинного житла або такого, що банки вилучили через непогашену іпотеку", - зазначає Хорхе Перес-Курто Менендес, партнер Colliers International, міжнародної консалтингової компанії, що працює в сфері нерухомості.
На початок 2012-го на балансах банків накопичилося "поганих" нерухомих активів на суму понад 180 млрд євро. Це 60% всіх активів банківської системи країни. Мадрид намагається врятувати ситуацію. Влада планує організувати "Поганий банк" - для операцій із заставленою нерухомістю в надії, що це розв'яже банкам руки і ті знову почнуть видавати іпотеку.
"Перед урядом Маріано Рахоя, який прийшов у грудні, стоїть нездійсненне завдання. Це здійснення заходів в рамках програми зі зниження бюджетного дефіциту. Це означає, що стан справ на ринку нерухомості тільки погіршиться. В країні надзвичайно високий рівень безробіття - 25%. Звідки людям взяти гроші на виплату позик? Банки накопичили величезні заборгованості. Число порожніх будинків величезне. S&P нещодавно знизив рейтинг 11 іспанських банків. Тобто вони тепер ще менше схильні до видачі кредитів, і вони намагаються підвищити процентні ставки кредитів", - вважає Метью Монтаг-Поллок, видавець Global Property Guide.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас