В Нацбанку збираються девальвувати гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку збираються девальвувати гривню

Казна та Політика
9647
Утримання курсової стабільності гривні відносно долара за рахунок золотовалютних резервів НБУ цілком виправдане, вважає член Ради Національного банку України, депутат Верховної Ради від ПР Юрій Полунєєв. Про це він заявив в інтерв'ю агентству УНІАН.
"Ті коливання, які є, не впливають на фінансову стабільність. Так, деякий час це досягалося за рахунок істотних інтервенцій на валютному ринку, тому що сильні були спекулятивні тенденції на ньому. Наприклад, населення активно скуповувало долар через очікування девальвації, нестабільності тощо. Але зараз йде зворотна тенденція. Населення перестало активно скуповувати долар", - заявив нардеп.
Полунєєв упевнений, що НБУ виконав завдання на даному етапі забезпечення стабільності національної валюти.
"Це дуже важливо, тому що населення сьогодні вимірює фінансову стабільність в країні виключно через два параметри: стан валютного курсу і інфляція - ключові показники. Якщо відпустити ситуацію повністю під контроль ринку і дати можливість для будь-яких спекуляцій, не контролювати, в тому числі, дії комерційних банків, можна дуже легко підірвати довіру людей до політики макроекономічної стабільності", - підкреслив регіонал.
Також Полунєєв зізнався, що Національний банк, швидше за все, розглядатиме можливість поступової, плавної девальвації гривні.
"Змінюються цінові пропорції в країнах - основних торговельних партнерах України. І якщо при цьому курс гривні до основних валют не змінюватиметься, український експорт повністю втратить свою конкурентоспроможність", - зазначив він.
"Думаю, що НБУ розглядає це питання так: стабільність гривні має бути, в першу чергу, забезпечена зниженням рівня інфляції. Це досягнуто. Навіть говорять про те, що інфляція сьогодні низька, вона не відповідає потребам більш динамічного розвитку економіки. Якщо і буде відбуватися певне коректування курсу гривні, то це буде мати керований і плавний характер, який не дасть сигналів руйнівної сили і, в першу чергу, не вдарить по довірі населення", - підкреслив член Ради НБУ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас