Польща не буде вводити євро до 2020 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща не буде вводити євро до 2020 року

Валюта
449
Польща, яка входить до Європейського Союзу, в найближчі 8 років навряд чи приєднається до зони єдиної європейської валюти через її нестабільність і мінливі правила функціонування.
Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, таку думку іноземним журналістам висловив заступник польського міністра фінансів Домінік Радзивілл.
На організованій у Варшаві зустрічі в рамках підготовки другого Central and Eastern Europe IPO summit віце-міністр аргументував необхідність не поспішати з приєднанням поляків до єврозони, що об'єднує 17 з 27 держав ЄС, з її сьогоднішніми проблемами, вирішення яких остаточно поки не вдалося знайти.
За його словами, також поки незрозуміло, як буде функціонувати європейське валютне об'єднання в майбутньому.
"Як можна приєднається до чогось, що не ясно, як буде працювати?" - сказав він.
"Я не думаю, що це (вступ до єврозони) станеться до 2020 року", - зазначив представник польського мінфіну.
Д.Радзивілл повідомив, що Польща вже в поточному році планує досягти 3% дефіциту бюджету, що є однією з умов приєднання до єврозони, нагадавши, що держборг поляків не перевищує необхідного рівня до 60% ВВП.
Директор економічного інституту Національного банку Польщі Вітольд Гросталь сказав журналістам, що наявність національної валюти дозволила країні легше пережити світову економічну кризу, яка почалася після банкрутства восени 2008 року американського інвестиційного банку Lehman Brothers.
За його словами, зниження курсу національної валюти збільшило конкурентоспроможність польської економіки на зовнішніх ринках і дозволило уникнути необхідності урізати доходи громадян, як це були змушені зробити деякі держави, що входять до єврозони для того, щоб збалансувати фінансову систему.
Він також нагадав, що до вступу Польщі до створеної в 1999 році єврозони країні потрібно протягом двох років підтримувати стабільний курс національної валюти до євро в рамках механізму ERM II.
Як повідомлялося, до початку останньої світової фінансової кризи представники польської влади заявляли про намір приєднатися до єврозони в 2012 році. Останнім часом вони заявляють, що країна зможе виконати всі необхідні умови до 2015 року, не називаючи дат, коли можуть замінити польський злотий на євро.
Нагадаємо, 38-мільйонна Польща, яка вступила до Євросоюзу в 2004 році, зобов'язана ввести на своїй території єдину валюту, але підписаний владою договір не визначає дати, коли це має статися.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас