Торгівля нагородами: скільки коштує військова доблесть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівля нагородами: скільки коштує військова доблесть

2667
Через 67 років після закінчення Великої Вітчизняної війни події тих страшних років поступово стираються з нашої пам'яті: про подвиги дідів і батьків пам'ятають хіба що тільки ветерани та їхні діти. Про ціну, заплачену за життя нинішнього молодого покоління, мало хто з нього самого здогадується. Заборонений до поширення "Майн Кампф" Адольфа Гітлера не важко знайти на книжкових прилавках. Що вже говорити про бойові нагороди радянських воїнів, які пройшли Сталінград, Варшаву і взяли Берлін. На кримських товкучках можна купити будь-які медалі: лежать вони, покриті пилом, на газетних обривках, хтось наступає на них, не помітивши у себе під ногами.
Не від хорошого життя
Торговці відзнаками умовно діляться на дві групи: "дрібниця" - до них товар потрапляє випадково, в невеликій кількості (в основному, пропонують нащадки воїнів те, що залишилося від родичів), і "антиквари" - з широкими столами з усілякою старовиною, товар "підмочений", отриманий злочинним шляхом. Інші, більш впевнені в собі, все відразу на прилавок не викладають, якщо цікавишся чимось рідкісним, обіцяють дістати у "потрібну людину" протягом декількох днів.
"У нас особливого немає: медалі "За відвагу" або "За бойові заслуги", трапляються ордени Вітчизняної війни або Червоної Зірки. Приймаються дешево - за ціною втричі меншою від реальної. Віддаємо не задорого, але, ясна річ, щоб нам наварчик був, - розповідає один з "дрібних" сімферопольських продавців Сергій. - Якщо приносять з документами (нагородною книжкою), то люди торгуються з нами. Головне - історія нагороди: скільки фриців дідусь поклав або танків підбив. Від хорошого життя цим займаємося? Щоб від голоду на велику дорогу з ножем не вийти!"
"Антиквари" небагатослівні, якщо кажеш, що журналіст, то пропонують "йти лісом": "Звертайтеся в магазини, там все розкажуть і покажуть. Офіційно. Тут з вами ніхто ляси точити не буде, нікому зайві проблеми не потрібні, особливо - з міліцією".
Повний комплект - в Інтернеті
Набагато простіше купити нагороди в інтернеті: навіть не потрібно заходити на тематичні сайти. Досить будь-якого ресурсу з оголошеннями - сотні людей пропонують відзнаки і оптом і вроздріб. Приміром, колодка медалей - "За відвагу", "За бойові заслуги", "За проявлений героїзм", "40 років Перемоги", "За звільнення Варшави" - обійдеться в 400 гривень. Якщо треба - тут же і чисті посвідчення до медалей, з підписами і печатками, так, документ до медалі "За відвагу" - 25 гривень. "В інтернеті ніхто не дивиться в очі, коли ви здаєте дідівські знаки. Тут немає сорому або страху. Проявили інтерес до ваших речей, то телефонують або пишуть на надісланий номер телефону або на електронну адресу, - пояснює користувач веб-аукціону Warrior. - Людина оплачує доставку поштою або кур'єром. У результаті: у вас - гроші, у нього - товар. Без сантиментів".
В Англії теж торгують нагородами
За словами старшого наукового співробітника Музею Шереметьєвих Данила Бержицького, в Україні заборонена торгівля нагородами, дістати їх нелегко і з рук, і в інтернеті: "Офіційно продають тільки репліки відзнак. Придбання справжніх орденів носить одиничний характер, навряд чи можна взяти нагороду просто так на вулиці, у світовій же павутині обмежень не існує, в ній і вибір більший. Другий варіант найбільш зручний для людей". На думку історика, однозначно засуджувати тих, хто займається нагородним оборотом, не можна: він, музейник, неодноразово стикався з такими речами, коли нащадкам воїнів медалі та ордени предків не потрібні. "Точно так само в Англії правнучку офіцера або солдата, який воював на півострові під час Кримської війни, мати у спадок від діда нагороду тих років менш важливо, ніж останню модель айфона. Він виставляє медаль на продаж - і все, отримав гроші і насолоджується життям. Але! У кінцевому рахунку, нагорода потрапляє до цінителя, до людини, якій вона цікава, для якої це - історія. Так, орден може потрапити в колекцію незаконним способом, проте відразу піддавати анафемі людину, яка просто купила відзнаки у безладних нащадків, не варто", - міркує Бержицький.
Покарання - недостатнє
Торгівля бойовими нагородами є дрібним правопорушенням, яке тягне за собою попередження або штраф від 17 до 34 гривень. Цього року жодного факту незаконного обороту відзнаками кримська міліція не виявила, хоча ринки буквально кишать "антикварниками", повідомили нам в ГУ МВС в АРК. "Звичайно, ми зобов'язані вживати заходів, але, в першу чергу, на підставі письмових заяв громадян. Хіба мало, стоїть людина, перед нею викладені медалі - і вона скаже: "Я їх виставив, щоб показати медалі мого діда". Складно довести факт купівлі-продажу, адже люди не звертаються до нас із заявами, що їм пропонували ордени або вони їх купили, - пояснює заступник начальника управління профілактики правопорушень ГУ МВС в АРК, підполковник Дмитро Коржов. - Насправді, варто посилити покарання за подібні дії, що зачіпають етичні та моральні питання. Людям, які пройшли війну, заробили нагороди потом і кров'ю, боляче бачити таке на вулицях наших міст. Нинішня міра відповідальності - недостатня".
Олексій Лохвицький
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас