Від обурення до сорому: Українська реакція на бойкот політиками Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від обурення до сорому: Українська реакція на бойкот політиками Євро-2012

Казна та Політика
6133
Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко припинила голодування протесту. Однак питання про можливий бойкот європейськими політиками Євро-2012 залишається відкритим. Футбольних фанатів, схоже, більше хвилює не політика.
Юлія Тимошенко більше не голодує. Як стало відомо в середу, 9 травня, колишній прем'єр-міністр України припинила розпочату в середині квітня голодовку протесту проти того, як з неї поводяться у в'язниці в Харкові. За повідомленнями ЗМІ, допомогу Тимошенко надає лікар з берлінської клініки "Шаріте".
Своєю голодовкою і повідомленнями про застосування щодо неї у в'язниці фізичної сили один з лідерів української опозиції викликала хвилю політичних протестів у Європі, особливо в Німеччині.
Як пише журнал DerSpiegel, канцлер Ангела Меркель (AngelaMerkel) виступає за загальноєвропейський політичний бойкот української частини чемпіонату Європи з футболу, який країна прийматиме в червні разом з Польщею. Триваюче обговорення цієї теми викликає все більше роздратування у офіційного Києва.
ЄС посилює тиск в Україні
"Який бойкот?" - Маркіян Лубківський, схоже, більше не хоче навіть чути це слово. "Турнір відбудеться за будь-якої погоди", - запевнив на початку травня на прес-конференції в Києві керівник оргкомітету з проведення Євро-2012 в Україні. Глава українського уряду Микола Азаров каже, що здивований розвитком дискусії навколо футбольної першості континенту.
"Нам зараз кажуть: "Бойкот Євро-2012". Це нормально? Як до цього ставитися?" - обурився прем'єр-міністр і заявив, що чемпіонат Європи відбудеться і стане святом для країни і її жителів. Проте можливий його бойкот залишається однією з центральних тем в українських ЗМІ.
За кілька тижнів до початку турніру європейські політики один за одним відмовляються приїжджати в Україну. Чи то голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, чи міністр економічного співробітництва та розвитку ФРН Дірк Нібель (DirkNiebel) - всі вони хочуть продемонструвати незгоду з розвитком внутрішньополітичної ситуації на Україні. У першу чергу це стосується долі Юлії Тимошенко, судовий процес у справі якої на Заході вважають політично мотивованим.
Думки у футбольному співтоваристві розділилися
В українському футбольному співтоваристві по-різному реагують на дискусію про політичний бойкот Євро-2012: одні вважають його правильним, інші - критикують. У Федерації футболу України (ФФУ) неохоче відповідають на питання, що стосується цієї теми.
"Наша позиція збігається з позицією УЄФА", - відзначив один зі співробітників ФФУ. За його словами, позиція ця полягає в тому, що спортивні змагання не варто змішувати з політикою. "А думки різних шанованих в Європі людей, які займаються зараз політикою, заявляючи, що хочуть або не хочуть приїхати на чемпіонат, це їхні особисті думки", - додав співробітник федерації футболу.
Дискусія навколо бойкоту не має для українських уболівальників великого значення, вважає київський блогер Андрій Капустін. "Уболівальникам не важливо, чи приїде в Україну Ангела Меркель чи генсек НАТО", - вважає Капустін. На його думку, спорт для любителів футболу важливіший від політики.
Наприклад, пояснює блогер, футбольне співтовариство більше розчароване тим, що лише три з 16 команд-учасниць фінальної частини Євро-2012 будуть базуватися в Україні, а решта - у Польщі. Сам Андрій Капустін з розумінням ставиться до заяв європейських політиків. "Я вважаю, що Європа адекватно реагує на такі речі як вибіркове правосуддя, вибіркова податкова політика, удушення неугодного бізнесу або посилення тиску на ЗМІ".
Політичний бойкот переросте в економічний?
Олександр Попов, головний редактор популярного футбольного інтернет-порталу "Динамо Київ від Шурика" вважає, що бойкот Євро-2012 з боку високопоставлених європейських політиків має сенс лише в тому випадку, якщо він буде здатний вплинути на ситуацію в Україні. Попов не відкидає, що такий бойкот відбудеться, додаючи, що через це українцям "може бути соромно". Якщо ж все виявиться піаром, тоді це, за висловом українського футбольного експерта, "просто неприємно".
Тим часом українські фанати спорту номер один, які на інтернет-форумах обговорюють можливий бойкот першості Європи впливовими політиками, ставляться до нього по-різному. "Цього і варто було очікувати", - сказано в одному з коментарів. Автор іншого запису пропонує Європі зробити ще один крок і "заморозити рахунки" українських політиків у європейських банках. У той же час звучать і інші голоси. Так, наприклад, можна зустріти заклики "не карати вболівальників" за дії політиків.
Блогер Андрій Капустін вважає, що українське керівництво не очікувало такої жорсткої реакції Заходу на події навколо Юлії Тимошенко. Однак він сумнівається в тому, що Тимошенко або інших засуджених за різними звинуваченнями українських опозиціонерів випустять із в'язниці. "Потрібно дочекатися того моменту, коли своє слово скаже великий бізнес", - вказує Капустін. На його думку, якщо українські компанії в Європі зіткнутися з проблемами, "це може мати більш серйозні наслідки, ніж заяви політиків про те, що вони не приїдуть в Україну дивитися футбол".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас