Мінекології: Україна в найближчі роки може збільшити нафтовидобуток до 5 млн т на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекології: Україна в найближчі роки може збільшити нафтовидобуток до 5 млн т на рік

Енергетика
248
В Україні вперше за 20 років з державного бюджету будуть виділені кошти для закупівлі обладнання, необхідного для геологічної розвідки нафтових родовищ в країні, що дозволить вже в найближчі роки збільшити видобуток власної нафти на 30-40% - до 5 млн т на рік. Про це в коментарі спецпроекту "5 каналу" "Енергонагляд" заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький.
"Цього року розглядається новий бюджет, і нам додали на геологічну галузь значні кошти. І вперше за 20 років нам будуть виділені кошти на обладнання, яке ми зможемо закупити. Обладнання геологічне, яке дозволить нам підсилити геологічні роботи і вже в цьому році надати новітні запаси, розкрити нові родовища, в які можуть бути залучені як інвестиції, так і національні компанії їх зможуть відпрацювати... Якщо в цьому плані відпрацювати, то ми зможемо в наступні роки збільшити видобуток власної нафти, тобто для потреб держави, ми нарахували приблизно на 30-40%. Тобто вийти на видобуток 5 млн", - зазначив міністр.
Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що перед урядом України стоїть велике завдання з нарощування розвіданих запасів газу, нафти та інших корисних копалин. "Перед нами поставлено завдання: значно наростити розвідані запаси газу, нафти і низку інших корисних копалин. Але перш за все, звичайно запаси нафти і газу, оскільки для нашої економіки це питання критично важливе", - сказав Азаров.
У середині квітня ц.р. Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з міністром міжнародного співробітництва Канади Беверлі Ога закликав канадські компанії взяти участь в розробці і видобутку нафти і газу в Україні.
Раніше, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що уряд працює над збільшенням обсягів власного видобутку нафти, в першу чергу, за рахунок розробки нафтової площі Суботіна на українському шельфі Чорного моря і родовищ в Єгипті, де НАК "Нафтогаз України" працює на умовах концесії.
Зазначимо, згідно з даними Держстату, обсяг видобутку сирої нафти в Україні за 3 міс. зменшився на 2,5% - до 590 тис. т. Обсяг первинної переробки нафти в Україні за січень-березень 2012 р., у порівнянні з аналогічним період 2011 р., зменшився на 28,3% - до 1,6 млн т.
Нагадаємо, обсяг первинної переробки нафти в Україні за 2011 р. зменшився на 18,8% - до 6,7 млн т. За даними Міненерговугілля, загальні потужності з первинної переробки нафти до 2011 р. були завантажені в середньому на 16, 6% (у 2010 р. - 20,6%).
Відзначимо, за даними Міненерговугілля, видобуток нафти в Україні в 2011 р. скоротився на 6,3%, в порівнянні з 2010 р. - до 2 млн 408,5 тис. тонн. Підприємства НАК "Нафтогаз України" в 2011 р. скоротили видобуток нафти на 5,4% - до 2 млн 250,8 тис. тонн. ПАТ "Укрнафта" скоротило видобуток нафти на 6,2% - до 2 млн 78,8 тис. тонн, ДК "Укргазвидобування" збільшила видобуток нафти на 6,1% - до 163,2 тис. тонн. Видобуток нафти ДАТ "Чорноморнафтогаз" збільшився на 1,1% - 8,8 тис. тонн.
Інші нафтогазовидобувні компанії, що працюють в країні, за підсумками 2011 р. скоротили видобуток нафти на 17,4% - до 157,72 тис. тонн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас