Дороги, дурні і Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороги, дурні і Євро-2012

8502
Одна з головних тем останнього часу - бойкот Євро-2012 з боку європейських політиків. Скандал з побиттям Юлії Тимошенко, очевидно, призведе до дуже далекосяжних наслідків. І хто знає, чим стане для нас футбольний чемпіонат - престижною подією (як має бути), чи соромом. Другий варіант поки здається більш ймовірним. Причому європейський бойкот, швидше за все, стане тут далеко не найголовнішим чинником.
Минулого тижня мені довелося побувати в одному з ключових міст Євро в Україні - Донецьку, де наша збірна зіграє більшу частину своїх матчів. Найдивовижніше, що я там побачив - контраст між центром і його околицями. З одного боку - дуже чистий Донецьк (набагато чистіший ніж, наприклад, Київ), грандіозна "Донбас-Арена" з доглянутими підходами до неї, нові тролейбуси і трамваї. За останні кілька років місто дуже змінилося на краще, і до чемпіонату цілком готове.
Але варто від'їхати кілометрів на 40 від "столиці Донбасу", і враження жахливо псується. Приблизно на такій відстані від Донецька знаходиться Горлівка - одне з найбільших міст Донбасу. І що ми бачимо там? Страшний бруд і звалища прямо на вулицях (схоже, їх прибирають не частіше, ніж раз на кілька тижнів), похмурі, давно не бачили навіть косметичних ремонтів будинки та інші ознаки запустіння. Але головне - дороги, які традиційно розвалюються після зими, але цього якось ніхто не помітив. Все місто покрите ямами - від центру до околиць практично однакове бездоріжжя. Відстань 10 кілометрів легковик долає за півгодини.
Чому я так зупинився на окремо взятому місті з його проблемами? Перш за все тому, що воно у нас не одне таке. Але головне не це, а те, що Горлівське бездоріжжя - яскравий приклад того, як у нашій країні не звертається уваги на дрібниці (ну, здавалося б, провінційне містечко, кого воно цікавить), і це псує загальне враження від всієї країни. А непривабливі околиці обов'язково зіпсують враження і від шикарного стадіону, і від сучасного чистого міста. До речі, в ту ж Горлівку вболівальники Євро-2012 обов'язково потраплять. По-перше, це великий транспортний вузол, куди з Києва йде приблизно стільки ж поїздів, скільки в Донецьк. Тому частина фанів, скажімо, якісь англійці, обов'язково потраплять у це місто проїздом до стадіону. Протрясуться кілька кілометрів до автовокзалу, побачать обшарпані будинки і влаштують нам славу на весь світ.
По-друге, Горлівка, як і інші навколишні міста, могла б вирішити проблеми з житлом, причому зовсім недорогим. Ось тільки один з центральних готелів міста, до речі, який просить за свої номери до 250 гривень на добу, схожий швидше на сарай. У ньому обвалюється штукатурка, часто немає гарячої води і так далі. А ще туди потрібно доїхати, а про дороги ми вже згадували...
Що стосується всього Донбасу, який обов'язково зачеплять фани, які прямуватимуть до Донецька, то можна ще довго перераховувати загрози для нашого позитивного іміджу. Тут вам і старі міжміські маршрутки, в яких неможливо їздити у спеку, і древні електрички, які 4 години будуть везти вас в мальовничі куточки області, які можуть бути вельми цікаві туристам. Причому, що показово, не тільки Донецьк переслідують такі проблеми.
Відразу ж приходить в голову львівська підготовка до єврочемпіонату. Щоб до цього літа все було добре, ще наприкінці минулого року, все місто перерили, зокрема, зняли трамвайні рейки. В результаті, по-перше, місто наповнили жахливі запахи каналізації, а по-друге, в центр Львова можна було доїхати тільки на таксі. А місто це, нагадаємо, туристичне, і імідж країни, який повинен був піднімати Євро, почав падати вже тоді. Приплюсуємо до цього стадіон, до якого, за відгуками місцевих жителів і гостей, досить важко дістатися на будь-якому транспорті, дороги, на яких починає трясти прямо на виїзді з міста, зокрема, коли ти їдеш в сторону польського кордону, і отримуємо не кращу картинку.
Доводилося чути й про погані дороги, що ведуть до Харкова, де вже є нові аеропорт і стадіон. Та й столиця України особливо не радує. З одного боку, є новий стадіон, сучасні тролейбуси та історичний центр. А з іншого - сміття, ті ж розбиті дороги (причому в центрі, прямо біля залізничного вокзалу), зграї собак. А якщо поїхати, наприклад, в місто Бучу, зовсім недалеко від Києва, то там не просто дороги погані. Там місцями взагалі асфальту немає. Зате є гарна природа, але якось за всіма проблемами, що називається, інфраструктури, вона втрачається.
Тож, схоже, що якщо Євро-2012 і підірве престиж нашої країни, то зовсім не через те, що в Україну не приїде хтось із відомих західних політиків. Звичайно, це теж зіграє свою роль. Але розбиті дороги, сміття, умови, що не зовсім підходять для комфортного життя, можуть стати куди більшим резонансом. І Україна, замість того, щоб привернути до себе потік туристів, може виявитися закритою для них зоною. Для цього достатньо лише, щоб всього частина уболівальників виклала в будь-яку соцмережу фото наших пейзажів і написала свої враження про відвідини тієї ж Горлівки чи якогось містечка під Києвом. І якщо питання політики якось можна вирішити на найвищому державному рівні, то фотки наших доріг і негативні відгуки в Інтернеті дадуть такий довгограючий ефект, який потрібно буде виправляти десятиліттями.
І до такого ефекту ми, схоже, зараз впевнено йдемо. І виходить, для того, щоб Україні створити про себе погану славу в світі, їй зовсім не потрібні політичні скандали, переслідування опозиції і так далі. Нам достатньо просто залишити все, так як є зараз. І, якщо нічого терміново не змінити, то знаменита приказка про дурнів і дороги, як основні біди однієї країни, у свідомості середнього європейця буде повною мірою стосуватися й нас.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас