Вугільна основа ДТЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугільна основа ДТЕК

Енергетика
1082
50 млн тонн річного вуглевидобутку вже через кілька років - такий орієнтир ставить перед собою енергетичний холдинг Рината Ахметова в рамках вертикальної інтеграції бізнесу. Виконання цього завдання дозволить ДТЕК повністю забезпечити паливом сектор своєї теплової генерації з помітним нарощенням поставок електроенергії на зарубіжні ринки.
Намір видобувати в Україні понад півсотні мільйонів тонн вугілля на рік в ДТЕК оголосили ще в минулому році після розробки довгострокової стратегії. На той момент зазначеної позначки керівництво компанії розраховувало досягти до 2030 року. Однак зараз ці терміни істотно скоротилися. "На видобуток 50 млн тонн вугілля (на українських підприємствах вуглепрому) ми розраховуємо вийти не пізніше 2015 року", - повідомив в кінці квітня директор з видобутку й збагачення вугілля ДТЕК Андрій Смирнов на прес-конференції з питань охорони праці в "ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу".
Таке сміливе на перший погляд прискорення стратегічних планів видається цілком виправданим - якщо подивитися на темпи входження енергетичного холдингу Р.Ахметова у володіння привабливими активами у вугільній галузі країни. До початку 2011 р. основними вугледобувними підприємствами ДТЕК були шахта "Комсомолець Донбасу" і об'єднання "Павлоградвугілля". Останнє було приватизовано на конкурсі в 2004 році, ще до утворення власне ДТЕК (2005) в структурі материнської групи СКМ. За "Павлоградвугілля" були заплачені, за словами керівництва компанії, "дуже великі на той момент для України кошти" - понад 260 млн дол.
Ці два активи в 2011 показали понад 19,67 млн тонн видобутку, тоді як всі шахти вугільного блоку ДТЕК за минулий рік видали на гора 36,8 млн тонн "чорного золота". (Близько 45% у загальному рівні вітчизняної вуглевидобутку, обсяг якого в 2011 склав 81,86 млн тонн). Річний приріст більш ніж в 17 млн тонн був забезпечений за рахунок включення до складу компанії трьох знакових галузевих об'єднань. На початок 2011 р. компанія взяла в оренду на 49 років цілісний майновий комплекс держпідприємства "Добропіллявугілля", а до завершення року підписала договір про концесію на такий же термін щодо ДП "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". Без урахування виробничих показників цих двох підприємств минулорічний обсяг вуглевидобутку ДТЕК склав 22,94 млн тонн.
Останньою за часом юридичною дією стосовно вугільних активів було придбання ДТЕК двох великих пакетів корпоративних прав ТДВ "Шахта "Білозерська" за 202 млн грн. з концентрацією 95,4% акцій цього підприємства. Сьогодні в ДТЕК намір реінтегрувати шахту в "Добропіллявугілля" (вона була виведена з об'єднання в 2008 році шляхом оренди попередніми інвесторами), проінвестувавши в нарощення видобутку вугілля на ній з торішніх 0,63 млн тонн до понад 1 млн в наступному році і 1,35 млн тонн в 2014.
Плани щодо Білозерської - відображення другої сторони розвитку вугільного бізнесу ДТЕК. Тут мають намір вкладати значні кошти в підвищення видобутку, як на колишніх, так і знову узятих під контроль вугільних активах. Приміром, в "ДТЕК Добропіллявугілля" за минулий рік було інвестовано 450 млн грн., що в тому числі дозволило підвищити рівень видобутку на 250 тис. тонн, або понад 7,5% в порівнянні з попереднім роком. Всього за 2006-2010 у вугільний бізнес ДТЕК було вкладено 0,8 млрд дол; в стратегії на 2011-2015 передбачається майже подвоїти цю цифру, до ще 1,5 млрд дол. З урахуванням активів, що знову ввійшли в холдинг, його керівництво планує наростити видобуток вугілля до 40 млн тонн вже за підсумками поточного року.
На даний момент у вугільний сектор бізнесу ДТЕК входять 28 шахт і 11 збагачувальних фабрик; контрольовані компанією загальні запаси вугілля в Україні становлять 1,6 млрд тонн. Директор з видобутку й збагачення вугілля компанії каже, що націленість на інтенсифікацію діяльності по них дозволяє розраховувати на підвищення рівня щорічного видобутку до 45-46 млн тонн вугілля до 2015 року. Скажімо, від "ДТЕК Павлоградвугілля" очікують нарощення показника до 18,5-19 млн тонн проти 15,4 млн тонн вугілля за підсумками минулого року. Для "ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу" запланували до цього періоду збільшення вуглевидобутку до щорічних 5,3 млн тонн (в 2011 р. підприємство орієнтується на 4,4 млн тонн вугілля). На "ДТЕК Ровенькиантрацит" обсяги вуглевидобутку планують довести до 2015 року до 8,5 млн тонн.
Фізично наростити видобуток в компанії розраховують перш за все за рахунок масштабних інвестицій і впровадження сучасного гірничо-шахтного устаткування. Тут мають намір розвивати автоматизований підхід до роботи за рахунок освоєння стругових лав. На шахті "Степова", що входить до "ДТЕК Павлоградвугілля", активно освоюється струговий комплекс виробництва німецької фірми Bucyrus DBT; інвестиції в даний проект перевищили 350 млн грн. Використання подібного обладнання дозволяє помітно збільшити продуктивність в умовах тонких вугільних пластів (0,8-0,9 м). Крім того, використання струг підвищує безпеку праці на ділянці - процес видобутку відбувається в малолюдному режимі і без присутності шахтарів в очисному вибої.
За даними ДТЕК, в минулому році середньодобове навантаження на стругову лаву в шахті "Степова" склала понад 2,4 тис. тонн вугілля, що на 76% перевищило середній показник по об'єднанню. Після виходу комплексу на проектну потужність - 3,3 тис. тонн на добу - його видобувна продуктивність перевищить навантаження традиційних комбайнів в 2-3 рази. Схожі проекти розглядаються і щодо інших вугільних підприємств. А.Смирнов відзначив, що подібні установки сьогодні впроваджуються на шахтах "ДТЕК Ровенькиантрацит": "Всього у нас зараз 7 стругових лав".
Впровадження автоматизованих видобувних комплексів - шлях, звичайно, прогресивний. Але в ДТЕК визнають, що повне переведення видобутку вугілля на такі технології та обладнання відбудеться ще не скоро. І "дотягнути показник" до 50 млн тонн вугілля до 2015-2016 рр. в компанії розраховують за рахунок придбання додаткових активів. Правда, зараз мова йде не про такі значущі поглинання, як у минулому році.
Керівник вугільного блоку ДТЕК не став приховувати інтерес до трьох добувних шахт ДП "ДВЕК", що добувають газові марки: ім.Скочинського, Трудовська і Південнодонбаська №3 ім.Сургая. ДТЕК, наприклад, уже допоміг змонтувати нову лаву на Трудовській, що дозволить збільшити там добовий видобуток з 1,5 до 3 тис. тонн вугілля. Якщо ДТЕК на умовах конкурсу буде залучений як інвестор до розвитку шахт ДВЕК, це дозволить компанії збільшити обсяг вуглевидобутку ще не менше, ніж на 3 млн тонн/рік.
Прагнення дуже істотно підвищити валові показники у вугільному секторі пояснюється головним стратегічним завданням вертикально інтегрованого бізнесу компанії. У ДТЕК її сформулювали так: "Ми будемо активно розвиватися в Україні з виходом на ринки сусідніх країн як диверсифікована і забезпечена паливом компанія". Останнє особливо актуально з урахуванням отримання контролю в процесі приватизації над такими енергоактивами, як "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Донецькобленерго". Програма модернізації цих та інших підприємств теплової генерації з реконструкцією існуючих та будівництвом нових енергоблоків в довгостроковій стратегії оцінена в 14 млрд дол. З 2012 по 2016 рік на техрозвиток щодо 19 енергоблоків передбачено спрямувати понад 20 млрд грн.
Зрозуміло, що, крім продовження технічного ресурсу на 15-20 років, це дозволить ДТЕК дуже істотно збільшити вироблення електроенергії, нарощуючи паралельно і її експорт. (Вже за підсумками 2011 р. компанія різко збільшила поставки е/е за кордон - у більш ніж 4 рази, до 5,1 ТВ/год. Усього теплова генерація ДТЕК у минулому році виробила 50,1 ТВ/год електроенергії). Для забезпечення паливних тилів під реалізацію даної стратегії і необхідне підвищення власного вуглевидобутку. Хоча на даний момент потреба теплової генерації компанії у своєму вугіллі повністю забезпечена. Нині спостерігається навіть надлишок видобутку для цілей внутрішньокорпоративних поставок. Близько 14-15% свого вугілля ДТЕК поставляє на внутрішній ринок і експортує.
Єдиний момент, який сьогодні сповільнює розвиток вугільного бізнесу ДТЕК - це орендний і концесійний статус знову отриманих активів. "Природно, краще, коли активи належать компанії. Менше погоджень, швидше затверджуються і впроваджуються проекти. Оренда та концесія більше вигідні державі. Але поки працюємо на таких умовах. Приватизація у вугільній галузі постійно відкладається", - констатував А.Смирнов. Втім, не виключено, що незабаром формат володіння доброю половиною вугільних активів зміниться для ДТЕК на приватний. Минулого тижня глава держави підписав закон про особливості приватизації вугледобувних підприємств...
Сергій Кукін
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас