Хто вони, німецькі ветерани? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто вони, німецькі ветерани?

1533
Саме слово "ветеран" в Німеччині довго було табу. Солдати Другої світової війни об'єднувалися в союзи колишніх військовополонених. Тепер "ветеранами" називають себе солдати бундесверу. Однак слово поки не прижилося.
Спілки ветеранів є практично у всіх країнах. А в Німеччині після розгрому нацизму в 1945 році всі традиції почестей і увічнення пам'яті ветеранів обірвалися. За висловом професора теорії політики Гумбольдського університету Херфріда Мюнклера, Німеччина - "постгероїчне суспільство". Якщо в Німеччині і поминають пам'ять, то не героїв, а жертв Першої та Другої світових воєн. У той же час бундесвер в рамках НАТО та миротворчих місій ООН бере участь в бойових операціях за кордоном. Тому серед військовослужбовців і політиків почалася дискусія: кого вважати ветеранами?
Ветерани бундесверу
Після війни аж до 1955 року в Німеччині - як у Східній, так і в Західній - взагалі не було армії. Союзи ветеранів були заборонені. Яке вже прославляння геройства, коли німецькі солдати брали участь у злочинній загарбницької війни? Але і в заснованому в 1955 році бундесвері в роки "холодної війни" ветеранських традицій не виникло. Функції армії обмежувалися захистом власної території, бойових дій не було.
В останні роки бундесвер бере участь в операціях за кордоном, наприклад, у колишній Югославії, в Афганістані. Всього, за оцінками, таку службу пройшли близько 300 тисяч солдатів і офіцерів. До самого недавнього часу ці операції прямо навіть "війною" або "бойовими діями" називати не наважувалися. Мова йшла про "допомогу у встановленні мирного порядку", гуманітарні акції та інші евфемізми.
Зараз вирішено називати речі своїми іменами. Міністр оборони Німеччини Томас де Мезьєр у вересні минулого року повернув у вжиток слово "ветеран". Виступаючи в бундестазі, він заявив, що "якщо в інших країнах є ветерани, то і в Німеччині він має право говорити про "ветеранів бундесверу".
Кого вважати "ветераном"?
Дискусію цю розв'язали самі солдати - ті, хто з пораненнями або душевними травмами повернулися з Афганістану. У 2010 році вони заснували "Союз німецьких ветеранів". Критики ж кажуть, що сам термін "ветеран" дискредитований історією Німеччини і тому неприйнятний.
Але кого вважати "ветераном"? Усіх, хто якийсь час носив форму бундесверу, чи тільки тих, хто служив за кордоном? А, може, тільки тих, хто брав участь в реальних бойових діях? "Союз німецьких ветеранів" вже визначився: хто служив за кордоном, той і ветеран.
Міністр оборони Томас де Мезьєр, зі свого боку, намагається уникнути розколу в цьому питанні. Багато військових вважають, що і служба в армії за часів "холодної війни" була пов'язана з ризиком, тому було б неправомірно закріплювати статус "ветерана" виключно за тими, кому довелося понюхати пороху в Афганістані.
Чи буде "день ветерана"?
Для солдатів бундесверу, які побували в боях, засновані спеціальні нагороди - "Почесний хрест за мужність" та медаль "За участь у бойових діях". Однак багато військових вважають, що суспільство недостатньо високо оцінює їхню готовність ризикувати життям. Адже рішення про участь в операціях за кордоном приймає бундестаг, тобто обрані представники народу. Отже, і солдати беруть участь в небезпечних операціях з волі народу. Так чому ж суспільство не надає їм належної поваги?
Зараз обговорюється можливість заснувати спеціальний "День ветерана". Цю ідею підтримує і впливовий "Союз військовослужбовців бундесверу", що поєднує близько 200 тисяч діючих і відставних військових. Але є і пропозиція, шанувати в цей день роботу не тільки солдат, а й рятувальників, поліцейських і співробітників організацій допомоги у розвитку.
Міністр оборони де Мезьєр також розглядає питання про заснування посади спеціального уповноваженого у справах ветеранів, і, за американським прикладом, спеціальних будинків для ветеранів. А ось підвищення допомоги для ветеранів не передбачено. Міністр оборони вважає, що в Німеччині соціальне забезпечення діючих і відставних військових вже зараз перебуває на досить високому рівні
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас