Путін хоче лікувати не Тимошенко, а Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін хоче лікувати не Тимошенко, а Януковича

4309
Тричі "всенародно" обраний президент Росії Володимир Путін приєднався до протестів і осуду європейського співтовариства на адресу українського президента. Виявляється, він теж готовий взяти Тимошенко на лікування.
Але несподівана "доброта" одного з найбагатших людей світу і у більш міцних країн викликала деяке занепокоєння. Ми вирішили подумати, які причини підштовхнули пана Путіна подбати про українську ув'язнену.
Безперечно, російський лідер хотів висловити Януковичу свою нелюбов. І ця заява прозвучала ляпасом ще й тому, що Янукович двома тижнями раніше дав зрозуміти, що готовий приїхати на інавгурацію Путіна.
А тут виходить така відповідь: тебе не чекаємо, а ось Тимошенко приймемо.
З чого б це Володимир Путін вирішив зробити таку заяву?
Не виключено, що, бачачи обструкцію Заходу, Володимир Володимирович намагається схилити українське керівництво до раніше заявлених Росією форматів співпраці. Це і злиття, фактичне поглинання Росією українських газових активів, і Митний союз, і гуманітарні питання з єдиною версією історії, що паралельно вирішуються.
Мимоволі пригадується, як після касетного скандалу Леонід Кучма опинився в обіймах Росії. І ще: після конфлікту Москви з Білоруссю з боку РФ пішла ціла автоматна черга дискредитації Лукашенка трисерійний фільм "Хрещений Бацька", принизливі заяви в російських ЗМІ, купа фінансово-енергетичних струсів - і урочиста передача Білоруссю Росії своєї газотранспортної системи.
Ми попросили експертів прокоментувати заяви російського лідера, а також поцікавилися, наскільки далеко піде Путін у своїх почуттях до Януковича? Чи з'явиться в Україні аналог "Хрещеного Бацьки" для Януковича?
Путін вважає, що Янукович поводиться не по-пацанськи
Вадим Карасьов, політолог:
В "недипломатично" (в сенсі протоколу), відвертій і публічній заяві Путіна стоїть намір приєднатися до дипломатичного і політичного бойкоту Януковича до лідерів європейських держав і керівництва ЄС. А ще цей намір покарати Януковича за незговірливість щодо Митного союзу та інших специфічних пропозицій, показати, що російське керівництво не розглядає Януковича як повноправного господаря країни, лідера держави і бачить йому серйозну альтернативу в особі Юлії Тимошенко.
Мова йде не про лікування Тимошенко, а про "лікування Януковича" за гріхи незговірливості української політики на російському напрямку. Звичайно, треба враховувати і низку інших нюансів, пов'язаних з тим, що Путін не розуміє позицію Януковича з точки зору "пацанської культури". Оскільки сам Путін трепетно ставиться до проблем гарантій попередника і рівноправних конкурентів. Якщо пам'ятаєте, однією з умов висунення Путіна в лідери Російської Федерації були гарантії безпеки сім'ї і родичам президента Єльцина. І ми знаємо, як Путін вибудовував спадкоємність влади, як ретельно домагався повернення на пост, і йому не зрозуміло, як українська влада, яка виросла з тієї ж "пацанської культури" (сказав - зробив), дійшла до того, що переслідує свого опонента і конкурента.
Путін вважає, що в'язниця Тимошенко - небезпечний прецедент, який може поширитися по всьому пострадянському простору і зачепити не тільки Україну, але й РФ, де проблеми політичної ціни поразки і проблеми безпеки тих, хто програв, залишається досить гострою. Як знизити політичну ціну поразки, як убезпечити себе від програшу - багато в чому навколо цього будувалася політика Росії і частково в Україні. І, на думку Росії, Янукович показує небезпечний прецедент, як можна переслідувати того, хто програв на виборах, незважаючи на рейтинги і зібрані голоси. Післявиборна судово-тюремна доля Тимошенко не може не турбувати Путіна. І приєднання Путіна до бойкоту було тільки питанням часу.
Чи стане Путін продовжувати і робити кіно за лекалами "Хрещеного Бацьки"? Окремі гумористичні епізоди по Януковичу з'являлися в ефірі російських телеканалів. Але Янукович в порівнянні з Лукашенком поводиться набагато більш коректно, не допускаючи гучних, на межі образи випадів. По-друге, ті, хто думає, що Януковича можна загнати в пастку, куди потрапив Лукашенко, помиляються. В Україні є автономний, хоч і частково контрольований, політичний клас. І у них не в усьому загальні наміри з Януковичем. І цей відносно автономний політичний клас настільки інтегрований в Європу, настільки пов'язує свої інтереси з європейськими ринками, капіталами, зразками гедонізму і споживання, що в разі можливого руху Януковича в пастку "а-ля Лукашенко", підготовлену Путіним, цей клас зможе продемонструвати своє власне, автономне ставлення і до Росії, і до Європи. І Янукович не може не враховувати, адже не тільки він вирішує, за яким вектором буде рухатися країна. Він розуміє, що право голосу руху по векторах в Україні має якщо не суспільство, то більша частина правлячого класу, з яким він не може не рахуватися. І фільми за лекалами "Чи правий Лукашенко" з боку кремлівської телевізійної кнопки навряд чи щось дадуть.
Путін би всіх полікував і зробив імперіалістами
Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАНУ:
Путін така людина, що він би всіх взяв на лікування, всіх би нас "вилікував" і зробив російськими імперіалістами.
Ну, хочеться йому, розумієте, всіх "полікувати"...
Чи буде він далі знімати фільми про Януковича? Бачте, лікувати - це акт гуманний. А знімати подібні фільми - це вже калічити, і це вже інша фаза. Мені б про неї не хотілося говорити. Сподіваюся, що до неї далеко.
Путіну було б все одно, якби Тимошенко судили не за його контракт
Борис Нємцов, один з лідерів російської опозиції:
Путін не хотів, щоб Тимошенко судили, і був у цьому досить послідовний. Розумієте, йому ось-ось в Кремль в'їжджати, а вона сидить за контракт, укладений з ним. Якби її судили за справи з Лазаренком, йому було б все одно. Але тут адже газовий контракт!
Відпустити Тимошенко - це той випадок, коли зійшлися вимоги всіх: і Європи, і Америки, і російської опозиції, і Путіна. На конференції у Вільнюсі парламентарії підписали звернення до Януковича з проханням відпустити Тимошенко. Йому потрібно відпустити її лікуватися, в іншому випадку він втратить все: і саміт в Ялті, і Єврочемпіонат. Він опиниться в гіршому становищі, ніж Лукашенко. Того хоч Росія чекає, а цей же може бути в повній ізоляції. І його - нехай, але Україну шкода. Для України це катастрофа.
Маша Міщенко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас