Греція може позбутися грошей, якщо не буде сформовано уряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція може позбутися грошей, якщо не буде сформовано уряд

Казна та Політика
304
Грецька казна може втратити грошові кошти до червня 2012 р., якщо найближчим часом не буде сформовано дієздатний уряд, який "виб'є" наступний транш кредиту від єврозони і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це агентству Reuters повідомили кілька джерел у Мінфіні Греції.
"Якщо у нас не буде уряду, який буде вести переговори про виділення наступного траншу, і якщо держава не отримає очікуваного місячного припливу коштів до бюджету, ми можемо зіткнутися з проблемою ліквідності з кінця червня і далі", - заявило одне із джерел.
Нагадаємо, за підсумками дострокових парламентських виборів 6 травня 2012 основні грецькі партії - правоцентристська "Нова демократія" і лівоцентристська ПАСОК навіть на двох не змогли набрати достатньої кількості голосів, щоб отримати парламентську більшість (151 місце). У той же час периферійні сили, включаючи ліворадикальну коаліцію Syriza і ультранаціоналістичну партію "Золота зоря", забезпечили собі суттєву підтримку населення.
Саме перехідний уряд "Нової демократії" і ПАСОК в початку 2012 р. домовлявся з Євросоюзом і МВФ про надання Греції програми фінансової допомоги обсягом 130 млрд євро. Тепер продовження програми під питанням, оскільки радикальні партії закликають відмовитися від співпраці з МВФ, і навіть ПАСОК і "Нова демократія" виступають за перегляд кредитної угоди.
У найближчі дні грецькі партії спробують домовитися про формування правлячої коаліції, однак вони займають занадто різні позиції, щоб розраховувати на життєздатний альянс. У зв'язку з цим в Європі знову заговорили про політичну кризу в Греції та ймовірний вихід країни із зони євро.
Завдання формування правлячої коаліції доручено лідеру партії "Нова демократія" Антонісу Самарасу, який вже почав переговори з іншими партіями. Уже відомо, що лідер коаліції Syriza, що зайняла друге місце на виборах, Алексіс Ціпрас відмовився входити в альянс з "Нової демократією".
У Самараса є три дні на те, щоб створити життєздатну коаліцію. Якщо місія закінчиться провалом, Президент дасть шанс лідерам партій, які посіли друге і третє місця на парламентських виборах. Якщо і тоді не буде побудований альянс, який володіє парламентською більшістю, в країні будуть призначені повторні вибори.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас