Кому завадили урни в Києві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому завадили урни в Києві

1811
Відлуння дніпропетровської трагедії на минулому тижні абсолютно несподівано докотилося і до Києва. Спочатку, в місцях особливого скупчення людей, почали пропадати звичні бетонні урни. Зокрема, вранці в четвер Irina Ostapchuk поділилася на своїй сторінці в Facebook видами столичного залізничного вокзалу, де замість сміттєвих урн до колон були приклеєні скотчем поліетиленові кульки.
Але вже до вечора стало відомо, що Київська міська державна адміністрація розпорядилася прибрати бетонні урни на Хрещатику, Майдані Незалежності, а також у прилеглих до центру парках і скверах. Замість цього комунальні служби встановили великогабаритні металеві баки для збору сміття, а місця, де раніше стояли урни, йшлося в повідомленні, були "обладнані поліетиленовими пакетами для сміття". Крім того, на вулиці вивели збільшений штат прибиральників - щоб за відсутності урн той же Хрещатик остаточно не потонув у смітті.
Прес-служба міськадміністрації акцентувала увагу на тому, що зазначені заходи носять тимчасовий характер, - на період травневих свят, - і що зроблені вони винятково заради забезпечення безпеки киян та гостей міста у зв'язку з трагічними подіями в Дніпропетровську. Однак, поділився з "Коментарями" начальник Головного управління контролю за благоустроєм Києва Сергій Садовий, трагедія фактично стала приводом для початку давно виношуваної чиновниками масштабної кампанії з заміни київських урн. "Бетонні урни треба було вже давно прибирати - в не залежності від Євро-2012 і необхідності забезпечення безпеки людей. По-перше, вони незручні для комунальних служб - вони громіздкі і важкі. По-друге, ці урни позбавлені будь-якого дизайну. Тож питання про замінену урн, починаючи з центральних вулиць і закінчуючи всім містом, стояло уже давно", - сказав він.
Юрій Бондар, голова постійної комісії Київради з питань ЖКГ та ПЕК, в розмові з "Коментарями" навіть змалював один з варіантів збору сміття в місті: "У центрі Парижа та Мюнхена стоять спеціальні підставки, до яких кріпляться пакети. Ця схема там працює протягом останніх восьми років. Дуже зручно - можна легко зняти і замінити пакет. Тож ця схема (використання пакетів - Ред.) цілком може залишитися в Києві і після свят".
Примітно, що Садовий в розмові з "Коментарями" згадав про роботу адміністрації з підготовки закупівлі додаткових урн під Євро-2012. Мова йде про розпорядження КМДА №666 від 24 квітня. "В даний момент ми виконуємо рішення міської адміністрації щодо забезпечення спецприбирання території фан-зони і 1,5-кілометрової зони навколо НСК "Олімпійський". У документі передбачено встановлення і туалетів, і урн. Зараз працюють архітектори, вони підказують нам прив'язку до паспортів будинків . Тобто на Хрещатику буде один дизайн урн, на іншій вулиці - інший. У нас вже є деякі напрацювання щодо матеріалу урн - вони будуть максимально безпечними. Днями ми вивчимо всі пропозиції, приймемо рішення і поставимо крапку в цьому питанні", - розповів начальник Главку.
Виробники бетонних урн дивуються щодо названих причин немилості чиновників до їхньої продукції. Мовляв, з вибухівкою всередині небезпечна будь-яка урна, а звинувачення щодо відсутності дизайну, на їхню думку, сьогодні і зовсім не мають підстав.
"Якщо подумати, то з вибухівкою будь-який сміттєвий ящик може бути небезпечним", відзначили "Коментарям" в компанії-виробнику бетонних урн і посудин для квітів "УК Фривел" На підприємстві СПД Савула А.Н. "Коментарям" також висловили здивування з приводу заміни бетонних урн: "Якщо ці урни експлуатувати без вибухів, то вони абсолютно безпечні. Урни робляться для сміття, а не для вибухових речовин. Наші урни, - 200 штук, - стоять навіть у Маріїнському парку. Чому зараз вони стали небезпечними? Краще б стежили за тим, що туди кидають".
До слова, варто витратити не більше півгодини на пошук сайтів виробників вуличних урн, щоб зрозуміти для себе приблизну вилку цін на бетонні і металеві урни з елементами художньої ковки (адже Сергій Садовий не просто так згадав відсутність дизайну на бетонних конструкціях). Перші за вартістю не перевалюють і за 100 грн. за штуку, а вартість других крутиться навколо 600-700 грн.
І тут варто ознайомитися з уже згаданим чиновником розпорядженням №666. Згідно з документом, до моменту проведення Чемпіонату в столиці має бути встановлено 1577 додаткових урн. А це вже більше мільйона гривень, які будуть освоєні на держзакупівлі в найближчі тижні. Більше того, буде поступова заміна старих бетонних урн, кількість яких на сьогодні навряд чи можливо підрахувати.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас