Бойкот Євро: без антикризової програми Україну чекають колосальні втрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойкот Євро: без антикризової програми Україну чекають колосальні втрати

Казна та Політика
6043
Європейські лідери бойкотують Єврочемпіонат, а саме - відмовляються приїжджати на матчі в Україну. Протягом трьох днів про це оголосили канцлер Німеччини Ангела Меркель, керівник Єврокомісії Баррозу, єврокомісари, керівники Бельгії та Австрії. Влада спочатку звинуватила Європу в подвійних стандартах, одночасно сказавши, що немає ніякого бойкоту Євро. А у виданні, близькому до "Регіонів", німецька адміністрація майже порівнюється з Вермахтом. Розгортається антинімецька істерія.
Відбувається бойкот Єврочемпіонату? Чи приєднаються до політиків, які ігнорують матчі, ще й вболівальники Європи? Якщо так, то як на це повинна реагувати українська влада? І якими повинні бути подальші кроки Європи, якщо влада не відреагує на заклики про політв'язнів?
Про це ми запитали експертів.
Бойкот уже відбувається, і вдарив він по економіці
Денис Богуш, політтехнолог:
В Європі є дві держави, які визначають всю європейську політику: Франція і Німеччина. І заяви країн про неприїзд чиновників на Єврочемпіонат - це вже елементи політичного бойкоту. Ці факти впливають на політичні еліти країн. Сам приїзд високих гостей - це прояв поваги до країни. Кожен їх крок прораховується з точки зору інтересів. Наприклад, Ангела Меркель любить футбол. Але вона собі не належить, тому що є канцлером Німеччини. А німецьке суспільство не може дозволити собі відвідування країни, де вдаються до тортур опозиційних лідерів у в'язницях. Тому частково бойкот вже відбувається. І він уже вдарив по економіці. Не обов'язково чекати, що всі двадцять сім країн висловлять нам своє "фе". Ми виграли Євро і підключили до нього Польщу. Але Євро - це іміджевий захід, тому процес поліпшення іміджу має тривати всі п'ять років, відтоді як виграють право на чемпіонат. Країни, які вигравали це право, проводили інформкампанію п'ять років, щоб заявити про себе всім, хто любить футбол. І використовували цей чемпіонат на всі 100 відсотків для залучення інвесторів, збільшення туристичних потоків, для підвищення уваги і поваги до країни. На сьогодні влада наш імідж послідовно руйнує. Незважаючи на заяви про те, що все добре, і нічого хвилюватися.
Тепер про вболівальників. Вони переважно незаанагажовані. Але вони багато чують про нашу країну зі світових медіа, а там велика кількість негативу. Вболівальники будуть приїжджати, але явно не в тій кількості, яку можна було очікувати.
Впливає на це багато факторів. Це і заява про 250 тисяч вбитих собак і кішок, про ув’язнення опозиційних лідерів, про побиття невинних людей в міліцейських дільницях. І, нарешті, про те, що 50% або 70% повій хворі на СНІД. А оскільки на такі заходи вболівальники часто приїжджають без подруг і дружин, то для них така поїздка - як ходьба по замінованому полю.
Я вважаю, що влада може скоректувати ситуацію, якщо діяти за кожним напрямом. Перше - звільнити Тимошенко. Покарати всіх винних, хто бив її і інших людей у відділеннях міліції. Третє, спростувати інформацію про 250 тисяч вбитих тварин. Вважаю, що ця цифра взята зі стелі. Ну, зовсім зі стелі... І нарешті, дати якусь заспокійливу цифру про ВІЛ-носіїв. Далеко не всі повії хворі. Тобто повинна бути антикризова інформаційна медіа-програма, якась системна робота в цій галузі.
Імідж вимірюється такими категоріями, як довіра, популярність, інтерес і повага. І якщо оцінювати за тими критеріями, то виходить, що й не довіряють нашим лідерам (згідно нашій країні), і не поважають їх. Про Україну взагалі мало хто знає в позитивному ключі. Ми не використовуємо потенціали Кличків, Шевченка, нашої шикарної кухні, наших досягнень у космічній галузі. І тому наш імідж гірший, ніж ми є насправді. Негативні новини в світі краще поширюються, ніж позитивні, а коли в країні ніхто цим професійно не займається - отримуємо такий результат...
Але один з найбільш вагомих аргументів - це ціна. Знайдіть вболівальника, який захоче приїхати і подивитися гру за півтори тисячі доларів, з захмарними цінами в готелях плюс величезна кількість негативу і страхів, які він бачить в газетах і по телебаченню. Тому ситуація погана, я б навіть сказав критична. Навіть чиновники УЄФА говорять, що перенесення Євро в іншу країну можливе, а потім офіційно спростовують ці повідомлення, а деякі країни реагують на це і запрошують до себе... Це дуже загрозливі сигнали, на які потрібно швидко реагувати.
За інформацією УЄФА, 80% квитків на Євро купили вболівальники України та Польщі, решта 20% замовили вболівальники із західних країн. Причому вони їх ще не викуповують. Це відбувається з тих же причин.
Про реакцію влади, то вона або мовчить або робить дурниці. Особливі проблеми у України з рекламою та інформаційною кампанією з Євро-2012. Перший проморолик - "Ввімкни Україну", де вмикають світло в будинки і квартири, на мій погляд, дуже невдалий. Іноземні фахівці в мене запитували, після перегляду цього ролика - а що, у вас тільки для туристів світло вмикають?
А за другий проморолик мені взагалі соромно. Навіщо показувати вчительку англійської, яка не знає англійської? І ще цей ролик коштував 150 тисяч доларів державних коштів! Я взагалі не розумію цільової групи - невже це для тих, хто знає англійську мову?
Після такої інформаційної кампанії що позитивного про нас подумають?
А просто зробити ролики, де Кличко, Шевченко і Руслана запрошують відвідати Україну? Хтось же повинен додуматися до цього в контексті інформаційної кампанії Євро-2012! Це був би суперефект для вболівальників і туристів з інших країн!
Думаю, ми не змогли використати Євро-2012 як шанс підвищити репутацію та імідж України, і тут можна сподіватися тільки на диво.
Можливі фінансові санкції проти представників влади
Володимир Горбач, директор Інституту Євроатлантичного співробітництва:
Спорт і політика - різні сфери. Політики і в Європі ведуть себе відповідно очікуванням виборців національних держав. А справи Тимошенко, Луценка стали темами внутрішньої політики цих країн. Західні виборці через мас-медіа отримують відповідну інформацію, і європейські політики орієнтуються на ставлення виборців, тому і діють відповідним чином. Для європейських політиків прикро, коли говорять одне, а на ділі відбувається протилежне. Вони відчувають себе персонально обдуреними.
Відмова від приїзду до Києва - це привід, щоб ще раз задекларувати позицію і показати своє ставлення до українського керівництва.
Вболівальники не політики, це інша категорія. Там можуть бути люди, які цікавляться політикою, а можуть бути люди, які не цікавляться політикою. Для них - чемпіонат важливіший від політики. І від тих, хто приїде, не варто очікувати демаршу. Євро відбудеться, і дай Бог, щоб воно відбулося на хорошому рівні. Але політичних дивідендів влада отримати не зможе. І західні політики роблять все, щоб не дати заробити політичні дивіденди українському керівництву. Підкоректувати ситуацію могли б кардинальні дії. Євроспільнота буде чекати, що українські ув'язнені вийдуть на волю. У травні мають відбутися касаційні суди. І якщо хоча б під виглядом лікування Тимошенко випустять в Німеччину, це було б оптимальним рішенням. Якщо ситуація не буде виправлена, влада буде проходити наступний тест - вибори. А в разі невизнання виборів я вважаю вірогідними санкції персонального характеру до українського керівництва. Це і заборона в'їзду, і особливий фінансовий контроль за деякими особами.
Європа бойкотує заходи, оскільки вважає, що Янукович прислухається до "голосу розуму"
Ольга Шумило-Таппіола, експерт Центру Карнегі (Брюссель):
Європейці незадоволені тим, що відбувається в Україні сьогодні - і чим далі, тим більше. Вони говорять про те, що будуть бойкотувати офіційні заходи Євро-2012 в Україні, тому що вони все ще вірять в те, що президент Янукович і його команда прислухаються до "голосу розуму". Це навряд чи останнє попередження, але все буде залежати від того, як будуть розвиватися події в Україні. На жаль, європейські політики не завжди можуть донести до українського суспільства, що бойкот буде стосуватися тільки української влади, що європейці не будуть карати народ України за помилки влади.
Важко передбачити, наскільки далеко готові піти європейці в наступних кроках. Але терпіння їх закінчується. Думаю, що шкідливим для України буде європейська байдужість. Саме це може задовольнити владу, але вдарить воно по пересічних українцях, бізнесу.
Про пересічних вболівальників у Європі - вони чекають чемпіонат. Багато хто з них намагається зрозуміти - де знаходиться Україна, як туди дістатися, як знайти приміщення, яке не буде коштувати як номер у п'ятизірковому готелі в Нью-Йорку в різдвяні канікули. Навряд чи проблеми демократії вплинуть на рішення про поїздку в Україну. Однак українській владі рано радіти - деякі з цих уболівальників згадають про Україну, коли підуть обирати власних депутатів - і польським, німецьким, навіть французьким кандидатам буде важко пояснити, чому вони не зробили все можливе, не використали всі можливості, щоб змінити ситуацію в Україні на краще.
Маша Міщенко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас