Путін і Меркель захищають Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін і Меркель захищають Україну?

2734
Російський лідер Володимир Путін напередодні своєї інавгурації спеціально чи мимоволі позначив свої найближчі геополітичні цілі: перетворення України на маріонетку Кремля. Масштабні геополітичні плани оформлені під благородним приводом забезпечення лікування Юлії Тимошенко.
Цікаво, що єдиним фронтом з Путіним виступає "світоч європейської демократії" Ангела Меркель.
Путін вже традиційно категоричний: він заявив, що Росія готова прийняти Юлію Тимошенко для лікування, якщо Україна не буде проти. Володимир Володимирович не забув підкреслити, що газові угоди, підписані в січні 2009 року, відповідають нормам російського та українського законодавства. Випускнику юрфаку Ленінградського університету можна було б повірити, якби його заяву не увінчало інформаційне цунамі, організоване низкою європейських політиків, а ціна російських енергоресурсів не була руйнівною для вітчизняної економіки.
Путін пожвавився після того, як тиск представників ЄС на Україну не приніс потрібного ефекту. Ні погрози бойкотувати Євро-2012 в кращих традиціях "холодної війни", ні відмови президентів держав, що орієнтуються на Берлін, брати участь в саміті держав Центральної та Східної Європи в Ялті не змусили Януковича покаятися в своїй поведінці щодо Юлії Тимошенко. До речі, інцидент в Качанівській колонії з екс-прем'єром, який став детонатором масштабного скандалу, все більше здається не випадковим. Під час великої геополітичної гри можливі і не такі гамбіти. Володимир Володимирович не вважає за потрібне приховувати, що разом з ним повертається в Кремль і сприйняття України як тимчасово втраченої території.
Слід нагадати, що озвученою практично відразу після перемоги у президентських перегонах метою Володимира Путіна є втягування України в Євразійський Союз. Якщо міркувати логічно, то наростаючий скепсис європолітиків щодо перспектив української євроінтеграції виглядає добре підкачаним поставками російського газу і прямими фінансовими ін'єкціями. Поки Брюссель висуває офіційному Києву все нові і нові умови, Москва готова прийняти його з розпростертими обіймами. Така гра в "доброго і злого слідчих" знайома всім шанувальникам жанру поліцейського роману, але хто дав підстави вважати Україну "підозрюваною" або "підслідною"?
Відзначимо ще один нюанс: помітне пожвавлення в інформаційному просторі України Віктора Медведчука, який є не тільки кумом Путіна, але й активним учасником переговорів про переписування Конституції в 2008-2009 роках. До того ж Віктор Володимирович був умілим шерпом-провідником для Юлії Тимошенко в коридорах російської влади. Сьогодні він не приховує свого прагнення повернути Україну обличчям до Росії і задом до Європи. В експертному середовищі постійно задавалися питанням: як багата і недурна людина може практично сама вирішити таке завдання в 45-мільйонній країні? Виявляється, якщо на допомогу приходять вірні друзі з ближнього зарубіжжя, немає ніякої потреби бути лицарем-одинаком.
Європейські політики виступили в ролі загоничів, що направили Україну в розставлену Кремлем пастку. Путін готується вистрілити дуплетом: його заяви дають підстави припускати початок масованого наступу на Україну, цілями якого є усунення або максимальне послаблення Віктора Януковича і керована дискредитація Юлії Тимошенко. Російська пропозиція про лікування, прихильно сприйнята вірним захисником Юлії Володимирівни Сергієм Власенком - потужний маркер, яким можна забарвити в "правильний" колір лідера опозиції, якщо вона почне поводити себе "неправильно".
Росія і Німеччина в чотири руки грають на зниження політичних акцій України. Їм об'єктивно невигідна самостійність нашої країни при будь-якому президенті, який здатний сприймати пропозиції з заходу і сходу як побажання, а не як керівництво до дії. Вісь Москва - Берлін на початку травня 2012-го проявляється у всій красі, руйнуючи численні міфи про європейські демократичні цінності та ілюзії частини українських опозиціонерів, які вирішили, що вони привернули увагу європейських партнерів. На жаль - лише як "окраса столу".
Євген Магда
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас