Дешева іпотека в Україні: кому дадуть, відсоток, щомісячний платіж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешева іпотека в Україні: кому дадуть, відсоток, щомісячний платіж

Нерухомість
3209
Уряд готовий в травні приступити до реалізації президентської соцініціативи "Дешева іпотека", повідомив міністр Мінрегіонбуду та ЖКГ Анатолій Близнюк.
За його словами, оформити дешеві кредити під купівлю житла (частину відсотків по них оплатить держава) можна буде вже в другій половині травня. Цього року в казні вистачить грошей, щоб допомогти приблизно 30 тисячам бажаючих (квартирна черга - 1,2 млн сімей), на що виділено 1 млрд грн.
Як уточнили в прес-службі міністерства, ці пропозиції Кабмін прийняв за основу, але можливі зміни.
"Немає таких квартир"
Експерти кажуть: багато чого з запропонованого Мінрегіонбудом варто поміняти. "Зараз іпотеку кредитують під 20-22%, дешевше не виходить, адже вільні гроші на міжбанківському ринку дають під 18%, - говорить фінансовий аналітик Ігор Шевченко. - Неясно, звідки взяті 3% річних для позичальника. Навіть під 8-10% таку іпотеку відірвуть з руками".
Будівельники кажуть, що за ціною, що пропонується Кабміном, у них житла немає (5000-7000 грн за кв. м), як немає і квартир такої маленької площі в недобудовах (які влада хоче довести до ладу під цю програму): 1-кімнатні - мінімум 50 кв. м, 2-кімнатні - від 80. "У Києві житло бізнес-класу (монолітний бетон плюс цегла) коштує 12-13 тис. грн за кв. м, економ-клас (бетонне на околицях) - 9,5-9,6 тис.", - розповіла нам фахівець столичної компанії "Міськжитлобуд" Галина Богданенко.
"Нью-хрущовки"
На думку незалежного експерта ринку житла Зої Федорової, побудувати квартири за ціною Кабміну реально, але це будуть "нью-хрущовки", причому місцева влада повинна допомогти з прокладанням комунікацій (вода, каналізація, електрика) і безкоштовним землевідведенням.
До того ж, на думку багатьох експертів ринку нерухомості, ціни за квадратний метр сильно завищені, а високі відсотки за кредит - всього лише бажання банків перестрахуватися. І головне, за словами аналітика МЦПД Олександра Жолудя, право на таке житло повинні мати тільки ті, хто стоїть в черзі: "Інакше люди з грошима пропишуть у своїй квартирі родичів, отримають право на поліпшення житлових умов, потім за дешеві гроші куплять квартиру, за рік-два виплатять її вартість і продадуть".
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас