Море газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Море газу

Енергетика
1340
Україна потроїть видобуток газу на чорноморському шельфі в найближчі 3 роки. У п'ятницю "Чорноморнафтогаз" заявив, що завдяки купівлі двох нових бурових платформ уже в найближчі два роки видобуток палива зросте вдвічі, а до 2015 року досягне 3 млрд кубометрів. В майбутньому шельф стане основним джерелом українського газу, прогнозують в "Нафтогазі України". До цих пір в інвесторів не було інтересу до розробки шельфу через спад світової економіки, відзначають експерти.
Як розповів у п'ятницю в турецькому порту Гіресун генеральний директор "Чорноморнафтогазу" Валерій Ясюк, у найближчі чотири роки компанія планує в три рази наростити видобуток газу. Так вже в цьому році завдяки бурінню 6 свердловин планується додатково видобути 155 млн кубометрів газу. До 2014 року будуть пробурені 64 нові свердловини і видобуті крім сьогоднішніх 1 млрд кубометрів ще 2,07 млрд кубометрів газу. А до 2015 року "Чорноморнафтогаз" планує пробурити 77 нових свердловин, збільшивши видобуток до 3 млрд кубометрів на рік. "Таким чином ми на 10% скоротимо імпорт газу з Росії, на третину забезпечивши споживання житлово-комунального комплексу своїм газом", - говорить директор департаменту з видобутку нафти і газу НАК "Нафтогаз України" Олександр Зейкан.
Ясюк пояснив, що для збільшення видобутку газу "Нафтогаз" придбав дві плавучі бурові платформи, здатні бурити до 12 свердловин з однієї точки на глибині морського дна до 120 метрів. Максимальна глибина буріння з плавучих бурових - 9 тис. метрів. Обидві платформи були куплені в минулому році, зараз в турецькому порту Гіресун завершуються роботи з монтажу першої з них - "Петро Годованець". Над проектом працюють близько 300 людей: місцеві фахівці, а також експерти сингапурської інжинірингової компанії Keppel. Роботи будуть закінчені в найближчі дні. Через два тижні установка повинна прибути до Криму.
"Нове бурове обладнання дозволить нашій державній компанії, вже до 2015 року добувати 3 млрд кубометрів газу - це третина потреб житлово-комунального господарства, яке сьогодні використовує дорогий імпортний ресурс, - зазначив голова правління "Чорноморнафтогазу" Валерій Ясюк. - Виходячи з поточної закупівельної вартості імпортного газу для України ($416 за тис. кубометрів) "Петро Годованець" окупиться, як тільки з її допомогою на Чорноморському шельфі буде видобутий 1 млрд кубометрів українського газу. Це відбудеться на початку 2014 року".
Першочерговими об'єктами для нової бурової стануть Одеське і Безіменне газові родовища, введення яких в експлуатацію заплановано вже в поточному році, каже директор департаменту комерції "Чорноморнафтогазу" Володимир Кудик. "В цілому програма збільшення видобутку на шельфі Чорного моря включає доосвоєння двох діючих і введення в експлуатацію семи нових родовищ. Це дасть можливість у найближчій перспективі потроїти обсяги видобутку газу, - розповів Кудик. - До Нового року ця бурова пробурить 6 свердловин загальною глибиною 7,5 тис. метрів". Пан Кудик уточнив, що на початку наступного року в Україну прибуде друга аналогічна бурова платформа, постачальником якої виступає ВАТ "Ризька судноверф".
Нагадаємо, що "Чорноморнафтогаз" експлуатує дві бурові платформи - "Таврида" і "Сиваш", які були побудовані в 1995 і 1979 роках відповідно. Вони можуть бурити не більше 4 свердловин з однієї точки, на глибині не більше 76, при цьому глибина буріння з них не перевищує 6,5 тис. м.
Як розповів директор департаменту з видобутку нафти і газу "Нафтогазу України" Олександр Зейкан, центр видобутку газу в Україні зміщується на шельф. "Існуючі негативні відгуки про запаси газу в Чорному морі є з боку Росії, Туреччини і Румунії. Ми, навпаки, бачимо, що у нас на шельфі запаси газу досить значні - тільки площа Паласа має запаси 150 млрд кубометрів газу. Крім неї підготовлені до видобутку структури Лучицького, Глибоке, Кавказька, Абіха. Якщо зібрати їх усіх разом в перспективі, на шельфі можна буде видобувати більше 20 млрд кубометрів газу на рік", - відзначає Зейкан.
Втім, для того щоб довести видобуток газу на шельфі до значних обсягів Україні необхідно залучити міжнародних інвесторів, вважає головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн.
"Російський "Газпром" не зацікавлений у збільшенні газовидобутку в Україні та по суті гальмує цей процес, що можна побачити на прикладі розробки структури Паласа, де переговори безрезультатно йдуть вже чотири роки, - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. - Тому необхідні міжнародні інвестори, які могли б освоювати такі проекти".
Шеїн відзначає, що до цих пір інвестори не відчували серйозного інтересу до розробки шельфу Чорного моря. "Наприклад, в регіоні не було жодної бурової платформи такої продуктивності, як придбав "Чорноморнафтогаз", - говорить експерт. "Як тільки "Чорноморнафтогаз" покаже динаміку приросту видобутку, шельфом знову почнуть активно цікавитися закордонні інвестори, інтерес яких підупав через спад світової економіки", - вважає провідний експерт ЮПЕКО Олександр Сіренко.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас