В Україні багатим може стати або бандит, або жебрак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні багатим може стати або бандит, або жебрак

3884
Навесні в місцях скупчення людей як гриби після дощу з'являються жебраки, які просять милостиню. Як це - стояти на вулиці з простягнутою рукою? При 8-годинному "робочому дні" заробіток жебрака в Харкові за місяць може досягати 10 тисяч гривень.
Волею долі кореспондент газети "Сегодня" опинився з ногою в гіпсі і на милицях. Перевірити великодушність харків'ян ми вирішили в переході метро між станціями "Історичний музей" і "Радянська", де в час пік проходять колосальні потоки людей.
Вбиратися в лахміття для більшої переконливості я не став, але прилаштувався з невеликим целофановим пакетиком до бабусі. Експеримент розділили на 3 етапи: перші 15 хвилин журналіст стояв з табличкою "Потрібні гроші на гамбургер", потім - з написом "Терміново потрібні гроші", а останні 15 хвилин і зовсім без пояснень. Перші кілька хвилин люди в поспіху пробігали повз, здавалося, що добре одягнений хлопець не вселяє їм довіри, однак тут в пакет посипався не тільки дріб’язок, але й паперові купюри.
Молодий пасажир підземки кинув разом 4 грн. "Я сам недавно ногу ламав і знаю, скільки грошей потрібно на лікування. А в нього, може, нікого в місті немає, і допомогти нікому", - поділився хлопець своїми міркуваннями. Щоб не вводити людей в оману, я повертав гроші щедрим харків'янам і запитував, що спонукало їх дістати гаманець.
Так, за півгодини в переході вдалося "заробити" близько 30 грн. Що цікаво, найактивніше кидали гроші, коли не було ніякої таблички. А ось прохання скинутися на гамбургер змушувало народ відвертатися. "Навіщо мені допомагати, коли на табличці написано, що він на гамбургер просить! На хліб б я ще кинув, а ось на гамбургері він довго не протягне - не раціонально!" - вважає 13-річний Ігор.
За час "підробітку" в метро журналіста з простягнутою рукою тричі намагалися видворити з переходу. Двічі це були охоронці метро і один раз - черговий міліціонер зі станції "Радянська". "У нас жебрацтво не заборонено законом, але з метро жебраків ми виганяємо, бо вони заважають людям спокійно переміщатися", - пояснив міліціонер Олександр.
Провівши нехитрий підрахунок, виходить, що при 8-годинному "робочому дні" за місяць можна заробити майже 10 тисяч грн, а значить, назбирати гроші на однокімнатну квартиру можна всього за 2 роки. Це при тому що середня зарплата на Харківщині - 2400 грн.
А ось біля храму просто так прилаштуватися нам не вдалося: побачивши конкурента в людині на милицях, мене вигнали з території Свято-Покровського монастиря. "Та що тут можна заробити. Так, на хліб, цукор, якщо пощастить - рослинну олію. Більше грошей можуть дати біля входу в монастир. Але там просто так не станеш, охоронець проганяє.
А ось до Благовіщенського краще не потикатися - там навіть побити можуть", - розговорилася пенсіонерка Марія. Біля входу в Благовіщенський собор нас зустріли двоє чоловіків і жінка похилого віку зі стаканчиками (для милостині). "Ідіть по-хорошому. Думаєте, тут легко стояти? Спочатку треба самому заплатити", - кричали жебраки, але кому і скільки платити, не зізналися. Зінаїда, яка просить милостиню біля храмів і в метро, розповіла, що за день можна заробити близько 100 грн, а найбільше в шапку кидають рано вранці, коли народ поспішає на роботу, і ввечері, коли повертається.
Жебраків ставлять на облік
Незважаючи на лояльне законодавство, яке не забороняє просити милостиню, харківські правоохоронці регулярно проводять рейди і виявляють волоцюг-жебраків. У міліції з ними проводять профілактичні бесіди і ставлять на облік. А тих, хто змушує стояти з простягнутою рукою і просити подаяння, чекає покарання. "За підбурення до жебракування загрожує позбавлення волі терміном від 3 до 8 років", - розповіли нам в облУВС.
А от бути чи не бути жебракам біля воріт храму, вирішує його настоятель. "Одні настоятелі дозволяють просити милостиню, інші ні. Найчастіше нікого не женуть, часто настоятелі храмів розпоряджаються навіть годувати тих, хто просить", - розповіли нам в харківській єпархії.
Павло Посохов
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас