У Білорусі різко подорожчала горілка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі різко подорожчала горілка

819
Ціна улюбленої туристами "Крамбамбулі" - знаменитої білоруської настоянки на меду і прянощах - днями збільшилася на 20%. Поганенька пляшка "біленької" стала коштувати, як елітна.
Про прийдешнє збільшення цін на алкоголь преса повідомила в суботу, 28 квітня. Наступного, недільного, дня одні змітали з магазинних полиць батареї півлітрівок, а інші сміялися: ціна в неділю залишалася колишньою.
Тим часом міністерство економіки постановило підвищити ціни на алкоголь в 2,1 рази. У постанові міністерства уточнюється: граничні мінімальні ціни збільшуються на алкогольну продукцію міцністю понад 28% і на етиловий спирт.
"Вчора ось тут же брав по 20 тисяч [2,5 долара], а сьогодні вже - 33! Казав мужикам: давай візьмемо про запас, поки магазинщиці не зорієнтувалися! Все одно три дні вихідних, що ще робити?" - обурюється Федотич, чоловік середніх років, у вино-горілчаному відділі однієї з торгових мереж.
Друзі чекають Федотича у магазина і жваво обговорюють неждану напасть. Представляються людьми робочими, не надто питущими. Обурюючись, згадують обіцяну президентом народу доступну "чарку і шкварку" і приспівку пізніх радянських часів: "Буде горілка шість і вісім - все одно ми пити не кинемо; ну а якщо буде більше - будемо робити так, як у Польщі". У Польщі в ту пору - пояснюють - рушила соціалістичні підвалини "Солідарність".
"Хоча в радянських рублях 3,62 було стільки ж, скільки сьогодні наші 30 тисяч. Долар-то тоді коштував 68 копійок", - вираховує чоловік, який назвався Антоном.
Арифметика друзів не примиряє, тим більше, що з магазинних сходинок з гучним обуренням спускається компанія молодих людей, вимушених через нові цін на "підігрів" коригувати плани на першотравневий заміський пікнік.
"Все-таки в перерахунку на долар горілка нині коштує менше, ніж в СРСР", - уточнює політолог Олександр Класковський, зауважуючи, що в перший "перерахункових" день ціни не зросли в обіцяні два рази.
"Білоруська влада, безсумнівно, вважає алкоголь соціальним продуктом. Незважаючи на гасла зміцнення трудової дисципліни і нещадної боротьби з пияцтвом, пияцтво процвітає, завдяки низьким цінам та доступності алкогольних напоїв. Владі вигідний електорат з затуманеними мізками", - вважає аналітик.
Класковський впевнений, що білоруські сім'ї тепер переверстають свій бюджет відповідно до відомого анекдоту: не тато буде менше пити, а син стане менше їсти.
"Навряд чи підвищення цін на "стратегічний" продукт призведе до соціального вибуху - населенню занадто яскраво продемонстрували на прикладі опозиціонерів і критиків влади, що буває з незадоволеними. До того ж уряд обіцяє вже з травня збільшити тарифну ставку першого розряду, підвищити пенсії", - розповідає Класковський.
Але підкреслює: "В економіці, судячи з усього, звести кінці з кінцями не вдається. Інакше влада не зважилася б провокувати навіть натяк на соціальне невдоволення".
За даними Республіканського науково-практичного центру психічного здоров'я, на компенсацію наслідків пристрасті до алкоголю йде близько 7% ВВП Білорусі.
У кризовий 2011 рік у країні, за даними статистики, не стали пити менше - питома вага витрат на алкоголь виросла, коли ціни на спиртне в другій половині року підросли. Зате - в повній відповідності зі згаданим аналітиком Класковським анекдотом! - в цю ж пору білоруси змінили раціон харчування в бік здешевлення.
Кілограм дешевої, але аж ніяк не поганої свинини для "шкварки" (знайомий за радянськими ГОСТами розруб) коштує нині, як півлітрівка, що подорожчала.
Але з останніх чисел квітня уряд збільшив ціни на хліб (на 5%) і на молочні продукти (на 10%).
"Ви не знаєте, буде після вихідних соціальне молоко?" - запитує мінчанка Леокадія Валер'янівна, розглядаючи молочні пакети з новою ціною. Пенсіонерка давно не претендує на "чарку і шкварку", але нарікає: "За дешевим молоком за молодими не пробитися, хоч приходжу з раннього ранку, до відкриття магазину. Але якщо привезли - яка там черга, хапають, хто встиг!".
Ролики про боротьбу за молоко за соціальними цінами вже не розбурхують білоруський інтернет - звична справа...
Вельми популярне спиртне, яке коштує дешевше, ніж пляшка пристойної мінеральної води, не потрапило під постанову мінекономіки. По-народному цей напій називається "чорнилом", "бормотухою" або "плодово-вигідним".
За статистикою минулого року, дешеві плодово-ягідні вина купували в чотири рази менше, ніж горілку чи пиво. Продукти з назвами "Крижачок" ("криж" по-білоруськи - хрест), "Чорна дама", "Торішня кадриль", "Пізня любов" до цих пір вважалися долею сильно і нерозбірливо питущих.
"Боюсь, мій Коля зараз перейде саме на це. Є у них традиція після зміни чарку пропустити, - зітхає мінчанка Олеся. - Тим більше, що ми з сином, як тільки школа закінчиться - на дачу, на підніжний корм! Я вже там всього понасадила, з нинішніми цінами ж не накупити!".
На вимогу медиків влада зобов'язалася щорічно скорочувати виробництво низькопробних напоїв. У низці білоруських регіонів як експеримент "плодово-вигідне" заборонялося до продажу у визначені дні тижня або навіть протягом місяців.
В "експериментальних" районах, втім, різко зріс попит на дешеві спиртовмісні аптечні настоянки - глід, корвалол, пустирник. А медики зафіксували зростання хворих психозами, а також пацієнтів з ознаками епілепсії - і назвали це "синдромом відміни".
На думку аналітиків, через зростання "державних" цін на спиртне активізується самогоноваріння. Несанкціоноване виробництво спиртних напоїв в Білорусі переслідується за законом, але начальник головного управління боротьби з економічними злочинами кримінальної міліції МВС Білорусі Едуард Нікітін повідомив на одній з недавніх прес-конференцій, що саморобний напій громадяни підпільно готують у значному обсязі.
"З нелегального обороту в 2011 році було вилучено п'ять залізничних цистерн по 60 тис. літрів спирту в кожній - на чотири млрд рублів. Це практично ешелон, якщо разом зібрати, що в порівнянні з 2010-м в два рази більше", - сказав Едуард Нікітін.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас