Чавес вимагає виходу Венесуели зі складу Організації американських держав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес вимагає виходу Венесуели зі складу Організації американських держав

221
Президент Венесуели Уго Чавес зажадав негайного виходу країни зі складу Міжамериканської комісії з прав людини (МАКПЛ) Організації американських держав.
Як повідомляє видання La Segunda, за словами Чавеса, найближчим часом в країні буде створено Державну раду, яку очолить віце-президент Еліас Хауа, і перше рішення, яке прийме цей орган, повинно бути пов'язане з негайним припиненням участі Венесуели в МАКПЛ.
"Я прошу пана віце-президента прискорити створення Держради і перше, про що я попрошу цей орган, - це представити інформацію для нашого негайного виходу з сумно відомої МАКПЛ", - підкреслив президент Венесуели.
Під час невдалої спроби повалення режиму Чавеса в 2002 році прихильники президента звернулися до МАКПЛ з проханням сприяти в збереженні життя обраного президента. Однак, як стверджує сам Чавес, який перебував тоді під вартою, МАКПЛ обмежилася лише тим, що переслала це прохання тимчасовому голові країни Педро Кармоне, що пробув у підсумку при владі всього декілька днів. Чавес був звільнений без допомоги міжамериканської організації і з тріумфом повернувся в президентський палац Мірафлорес.
"Досить вже! Доки ми будемо терпіти над собою цей Дамоклів меч?" - сказав тоді Чавес.
На думку голови держави, абсолютно неприпустимо, щоб Венесуела якимось чином залежала від організацій, які контролюються США. Між тим, кожен день Венесуела поставляє в США близько одного мільйона барелів нафти, згідно з даними міністра нафти південноамериканської країни Рафаеля Раміреса.
На початку 2010 року Чавес вже заявив про те, що його країна вийде і з МАКПЛ після того, як ця організація опублікувала доповідь з критикою венесуельського уряду. Чавес назвав доповідь "сміттям", а саму організацію - політизованою структурою, яка використовується США для нападок на уряди таких країн, як Венесуела.
У 2011 році він запропонував створити міжнародний трибунал і комісію з прав людини в рамках Південноамериканського союзу націй (УНАСУР), що, на його думку, сприятиме більшій незалежності держав, які входять в зазначений блок.
"УНАСУР повинен мати свій власний міжнародний трибунал, а також комісію з прав людини, щоб прибрати занесений над нами Дамоклів меч, за допомогою якого міжнародні організації (не всі, але більшість) шантажують і виносять санкції", - заявив тоді Чавес.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас