Чи справді Україні економічна інтеграція в ЄС вигідніша, ніж у Митний союз? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи справді Україні економічна інтеграція в ЄС вигідніша, ніж у Митний союз?

2024
Незвичайну активність на міжнародних фронтах проявляє міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко. Минулого тижня він, перебуваючи на бізнес-форумі в Йорданії в складі офіційної делегації на чолі з Президентом України Віктором Януковичем, не дочекався кінця заходу і відбув до Москви. Там міністр зустрівся зі своєю російською колегою Ельвірою Набіулліною і головою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком - обговорювали російські наклепи на український сир.
На наступний день у міністра були заплановані переговори з Білоруським державним концерном харчової промисловості щодо поставок українського пива на тамтешній ринок. Тим часом голова держави, як і раніше, при кожній нагоді демонструє незмінну вірність курсу євроінтеграції та прохолодне ставлення до Митного союзу та інших російських інтеграційних проектів. У зв'язку з цим БІЗНЕС поцікавився: Чи справді Україні економічна інтеграція в ЄС вигідніша, ніж в Митний союз?
Сергій Терьохін, народний депутат (БЮТ-Б), міністр економіки України в 2005 р.:
- З точки зору економіки, інтеграція в Європейський Союз, безумовно, вигідніша Україні, ніж вступ до Митного союзу (МС). Головне зауваження - у проекті Договору про асоціацію України з ЄС (складовою частиною якого є угода про зону вільної торгівлі) мова йде про свободу пересування не тільки товарів, а й послуг, капіталів, а головне, людей, тобто про трудову міграцію. У ЄС розуміють, що названі "чотири свободи" невід'ємні одна від одної.
А в МС, навпаки, навмисно розставляють безліч рогаток, щоб перешкодити вільному переміщенню робочої сили і валют. У Росії є амбітні плани - створити Єдиний економічний простір (ЄЕП). Щоб запустити цей проект, у 2005 р. Москва наполягала на підписанні 92 договорів різної тематики. Але Україна запропонувала формат "15 +3": 15 економічних угод і 3 - у сфері міграції. Росія не сприйняла таких умов, і тема ЄЕП з тих пір, схоже, втратила актуальність. Ще одна деталь: в ЄС рішення ухвалюються консенсусом. Якщо якась країна не підтримує положення Директиви Єврокомісії, вона блокує її.
У МС принцип інший - це акціонерне товариство, в якому голоси розподілені. Після довгих років боротьби зі своїми "заклятими друзями" Росія відійшла від теорії розподілу голосів пропорційно ВВП кожної країни, тепер діє теорія пакетного голосування. На практиці це означає, що Росія разом, наприклад, з Білоруссю може ухвалити рішення, обов'язкове для виконання Казахстаном, без його участі. З цього АТ не можна вийти, бо немає кому продати акції - на них немає інших покупців.
Віктор Суслов, міністр економіки України в 1997-1998 рр.:
- Я не поділяю тези про те, що ЄС для нас економічно вигідніший від МС. Питання вигоди інтеграції України до Євросоюзу складно коментувати, оскільки у відкритому доступі немає матеріалів для економічного аналізу цієї теми. Проект договору про створення зони вільної торгівлі з ЄС є, але він засекречений. Судячи з інформації, яка все ж просочується, там прописані невигідні умови для низки галузей української економіки, особливо для сільського господарства.
Що ж до МС, то є готовий опублікований проект угоди, фахівці зробили викладки, є висновок учених-економістів Національної академії наук України. Згідно з розрахунками, вступ до МС забезпечить країні щорічно $9 млрд додаткового доходу. Його джерело - зростання реалізації продукції українського машинобудування, авіакосмічної галузі, суднобудування, військово-промислового комплексу, а також зниження цін на газ до рівня, прийнятого в рамках МС. Це буде потужним імпульсом для розвитку високотехнологічних секторів української економіки, а значить, науки та освіти. В економічному плані немає сумнівів: вступ до МС принесе вигоду Україні. Наскільки реалістичні такі плани?
В них немає нічого неможливого. Росія вже ратифікувала договір про створення повномасштабної зони вільної торгівлі в рамках СНД, Україні теж варто зробити це. Що стосується ЄС, то, перш за все, Україну туди ніхто не кличе. Проте чинна влада постійно декларує відданість ідеї інтеграції в ЄС. Але це всього лише декларації. Нинішній українській владі найвигідніше взагалі нікуди не вступати, щоб зберігати повний контроль над ситуацією.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас