Американський бізнесмен скаржиться на свавілля українського слідчого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський бізнесмен скаржиться на свавілля українського слідчого

794
Американський інвестор Ісаак Каліхман поскаржився в Генеральну прокуратуру України і генконсулу США Генрі Хенду на дії рівненських правоохоронців.
У скарзі, копія якої передана кореспонденту УНІАН, мова йде про те, що адвокату Ігорю Солімчуку заборонили бути присутніми на допиті в Рівненському райвідділі міліції, коли Каліхман в кінці квітня викликали як свідка в кримінальній справі, порушеній після звернення українських партнерів інвестора.
Партнери не погоджувалися з втратою готельного комплексу "Лана" недалеко від Рівного, який через борги, згідно з рішенням суду, перейшов до Каліхману.
"Коли я зі своїм захисником прибув до райвідділу УМВС України в області, слідчий Трубка В.В. повідомив нам, що він усуває мого захисника - адвоката Солімчука від участі в справі. Таким чином, я був позбавлений належного правового захисту, який має для мене величезне значення, оскільки я не є громадянином України, а отже - не знайомий з нормами КПК України і не можу повною мірою захистити свої права та інтереси самостійно, без правової допомоги", - йдеться у скарзі І.Каліхмана.
Солімчук пояснює, що слідчий мав винести мотивовану постанову про усунення адвоката від участі в справі, проте не зробив цього, а просто "свавільно не допустив захисника".
"Відповідно до статті 59 Конституції України, кожен має право на правову допомогу і є вільним у виборі захисника своїх прав. Зазначу, що поняття "кожен" охоплює всіх без винятку осіб - громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України. Вважаю, що слідчий без будь-яких правових підстав позбавив громадянина США Ісаака Каліхмана права на правову допомогу, яке гарантується Конституцією України, чим грубо порушив норми матеріального і процесуального права", - заявив Солімчук.
Як повідомляв УНІАН, рівненські міліціонери 27 березня приїхали з обшуком в готельний комплекс "Лана" в с. Біла Криниця Рівненського району. І.Каліхмана півтори години тримали в міліцейському автомобілі і звільнили лише після того, як його дружина зателефонувала з США в американське Посольство в Україні. Згодом міліціонери подали судовий позов, в якому звинуватили І.Каліхмана у злісній непокорі. Однак Рівненський районний суд не задовольнив цей позов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас