МЗС звинуватило європейські візові центри в Україні в незаконному завищенні цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС звинуватило європейські візові центри в Україні в незаконному завищенні цін

332
Європейські візові центри в Україні незаконно беруть завищену оплату своїх послуг з заявників. Про це на прес-конференції в Києві в п'ятницю заявив заступник голови Громадської ради при МЗС України Ростислав Томенчук.
"Згідно з візовим кодексом, оплата, яку може брати візовий центр, не повинна перевищувати половини від вартості шенгенської візи. На сьогоднішній день вартість шенгенської візи в Україні становить 35 євро. Вартість послуг візового центру становить 30 євро, що не відповідає половині від вартості шенгенської візи", - зазначив Томенчук.
За його словами, особа, яка бажає отримати шенгенську візу, змушена звертатися за послугами до візових центрів, оскільки в консульському відділі країни-члена ЄС необхідно чекати прийому як мінімум 2-3 місяці. "Це не дає можливості отримати візу саме в консульському відділі, а змушує користуватися послугами візових центрів. На нашу думку, це є порушенням прав заявника", - сказав заступник голови Громадської ради при МЗС.
Томенчук нагадав, що на сьогоднішній день є вже більше 10 держав Європейського Союзу, представлених в Україні, які уклали угоду з візовими центрами. Одночасно у візовому кодексі Європейського Союзу також зазначено, що посольства, представники країн шенгенської угоди, можуть користуватися послугами зовнішнього провайдера надання послуг (візового центру) в крайньому випадку.
Причиною може бути нездатність працівників посольств приймати весь потік аплікантів або з інших причин. До того ж, відповідно до п.5 візового кодексу ЄС заявнику гарантується право на вибір місця надання документів. "Подати документи на отримання шенгенської візи в посольства, які уклали угоду з зовнішнім провайдером надання послуг, тобто з візовим центром, досить складно. Ця складність проявляється дійсно на практиці, що не передбачено візовим кодексом Європейського Союзу", - додав він.
З цієї причини Громадська рада при МЗС України ухвалила рішення направити відповідні рекомендації посольствам країн Шенгенської угоди в Україні, представництву Єврокомісії, Міністерству закордонних справ. Рекомендації містять прохання поліпшити обслуговування аплікантів від України.
Крім того, Громадська рада звернулася до народних депутатів, голів фракцій, Голови ВР Володимира Литвина, а також першого віце-прем'єр-міністра Валерія Хорошковського з проханням прискорити процес ухвалення Закону про біометричні паспорти. "На сьогоднішній день саме цей пункт є найгіршим показником ефективності виконання Плану дій щодо візової лібералізації", - зазначив Томенчук.
Громадська рада при МЗС України - консультативно-дорадчий орган, створений при МЗС України з метою здійснення координації заходів, пов'язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики у сфері зовнішніх відносин України. До її складу входять представники громадських організацій, профспілок, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації.
Нагадаємо, з 13 квітня Держдепартамент США збільшив плату за обробку заяв на оформлення неімміграційних віз іноземним громадянам всіх держав, включаючи Україну, через невідповідність вартості цих віз фактичним витратам на їх оформлення.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас