Українцям не по кишені нова іпотечна програма — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям не по кишені нова іпотечна програма

Кримінал
821
Серед українців, які потребують поліпшення житлових умов, нова іпотечна програма користуватися популярністю не буде, пише "Дело".
Доходи більшості черговиків значно нижчі, ніж необхідно для отримання житлового кредиту навіть на пільгових умовах, каже президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов. "Обов'язковою умовою участі в програмі є перебування позичальника на квартобліку. Але 90% людей, які стоять у цій черзі, мають дуже низьку платоспроможність, тобто вони не підпадають під умови програми. Виходить, що "місія нездійсненна", - сказав він.
Крім того, участь у програмі є ризикованою інвестицією, каже юрист Наталія Доценко-Білоус. Як пояснює експерт, інвестор недобудови виявиться фактично ніяк не захищеним в ситуації, якщо забудовник не здасть будинок вчасно. "На нашому ринку будівництво новобудов практично ніхто не страхує. Що ж буде робити людина, якщо програму заморозять або роботи на об'єкті нерухомості, в який він вклав свої гроші, зупинять? Такі гарантії повинні давати не страхові компанії, а держава", - відзначає експерт.
Так чи інакше, навіть якщо в рамках іпотечної програми і буде продано цього року 30 тисяч квартир, як припускає влада, житлову проблему це не вирішить, вважає голова Ліги експертів України Андрій Гусельников. "Тільки в Києві в черзі на отримання житла перебуває 160 тисяч осіб, тому озвучені 30 тисяч квартир на всю Україну, - це крапля в морі", - говорить Андрій Гусельников.
Нагадаємо, влада готова з травня почати реалізацію програми державної іпотеки. Порядок житлового кредитування під 3% напередодні був узгоджений Кабінетом міністрів. У програмі можуть брати участь українці без вікових обмежень, зареєстровані на квартирному обліку, виплати по іпотеці для яких будуть становити не більше 40% місячного доходу сім'ї. У той же час доходи учасників програми не повинні перевищувати п'ятикратного розміру середньої зарплати на одного члена сім'ї.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас