Новий Митний кодекс вимагає пояснень Міністерства фінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Митний кодекс вимагає пояснень Міністерства фінансів

616
Щоб зняти напруження в середовищі бізнесменів і працівників митниці, яким доведеться вже з 1 червня працювати за новими правилами, чиновники в рекордні терміни повинні створити підзаконні нормативні документи. За оцінками Українського союзу промисловців і підприємців, треба прийняти понад 200 нормативних актів до 1 червня.
"Якщо до першого червня цього не зробити, то, звичайно, буде важко і суб'єктам, і митниці реалізовувати положення цього кодексу. Неточності завжди ведуть до чиєїсь відповідальності", - вважає віце-президент Асоціації транспортно-експедиторських організацій України "Укрзовніштранс" Олег Платонов.
Він також висловив припущення, що питанням займеться спеціальна робоча група, яку очолить хтось із віце-прем'єрів.
Платонов вважає, що норми кодексу розмиті.
"Через те, що норми не виписані прямо, на жаль, інспектор перебуває в стані переляку, бо з одного боку він буде відповідати за те, що не зупинив і не подивився, а з іншого, якщо він не зупинив і щось проїхало - він теж буде відповідати", - сказав Платонов.
Такої ж думки і віце-президент Асоціації "Український національний комітет Міжнародної торгової палати" Сергій Свистіль. "У чинному Митному кодексі досить багато проблем з точки зору захисту інтересів наших імпортерів. Що вже говорити про новий Митний кодекс, коли ми не будемо уявляти, яким чином захищатися і яким чином діяти", - прокоментував впровадження документа експерт.
Роз'яснення Міністерства фінансів і митниці стосуватимуться переліку документів, які потрібні для оформлення вантажів, підтвердження митної вартості, процедури постаудиту і т.д.
Нагадаємо, як вважає заступник голови Комітету ВР з питань фінансів народний депутат Микола Катеринчук, до кінця 2012 року понад 20% норм Митного кодексу можуть зазнати змін.
Як повідомило джерело, на думку імпортерів, зараз митниця працює буквально в "ручному" режимі. Питання щодо митної вартості товарів, яка неофіційно злетіла в рази, суб'єктам ЗЕД доводиться вирішувати індивідуально.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас