Янукович пропонує обмежити вплив парламенту і ВРЮ на суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович пропонує обмежити вплив парламенту і ВРЮ на суддів

260
Президент України Віктор Янукович пропонує обмежити Верховну Раду в правах, пов'язаних з впливом на суддів при їх обранні безстроково.
Відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій незалежності суддів вніс В.Янукович в суботу в парламент, повідомив радник президента - керівник головного управління адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов. На брифінгу в суботу він зазначив, що президент пропонує внести зміни до закону про судоустрій і в закон про регламент Верховної Ради.
"Президент України запропонував внести зміни, якими обмежить народних депутатів України в питаннях, пов'язаних з впливом на суддів при обранні їх у парламенті. Глава держави виходить з того, що, фактично, парламент, як і президент, має церемоніальну функцію, то тобто функцію фіксації призначення суддів без будь-якого впливу", - сказав він.
За словами Портнова, у зв'язку з цим пропонується призначати суддів у парламенті без обговорення.
Крім того, президент пропонує обмежити в правах прокурорів-членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) у впливі на суддів.
Відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій незалежності суддів він вніс також у суботу, повідомив Портнов.
"Передбачається, що прокурори, які входять до складу ВРЮ, будуть обмежені у своїх певних правах. Закон пропонує, що за зверненням Генпрокуратури, перевірка будь-яких відомостей щодо суду не зможе здійснюватися і навіть ініціюватися прокурорами доти, доки судове рішення не дійде до самої вищої судової інстанції", - сказав він.
Крім того, Портнов повідомив, що має бути змінений принцип формування ВРЮ відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.
У той же час, за його словами, дану норму можна змінити шляхом внесення змін до Конституції.
"Більшість складу ВРЮ має формуватися виключно за рахунок суддів. Цю норму можна змінити Конституцією, конституційний процес зараз триває. Але все, що можна було змінити законами для посилення гарантій незалежності суддів, буде запропоновано в законопроекті, який сьогодні президент України вніс до парламенту", - підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас