Суд над Тимошенко почався без неї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд над Тимошенко почався без неї

Кримінал
270
У Харкові почалося судове засідання Київського райсуду Харкова у кримінальній справі стосовно екс-прем'єра Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації "Єдині Енергетичні системи України" (ЄЕСУ).
Як передає "Інтерфакс-Україна", в залі присутні 4 захисники екс-прем'єра, а також 4 державні обвинувачі.
Місце підсудної вільне.
Крім того, близько третини місць в залі порожні.
У першому ряду сидять народний депутат Арсеній Яценюк (НУ-НС) і віце-спікер Микола Томенко.
Біля будівлі суду, незважаючи на судову заборону на проведення масових акцій, проходять мітинги прихильників і противників Тимошенко.
У справі ЄЕСУ Тимошенко звинувачується за 5 епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК), замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч.3 27, ч.2 ст.15, ч.5 ст.191 КК), несплата податку по підприємству ЄЕСУ (ч.3 ст27, ч.3 ст.212 КК), несплата прибуткового податку, (ч.3.ст.212 КК), вчинення злочину шляхом службового підроблення (ч.3 ст.27, ч.2 ст.366 КК).
Здійсненню цих дій передувало неповернення в державу валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі понад 160 мільйонів доларів. Тимошенко звинувачується в тому, що вона, будучи керівником і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком здійснила замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 мільйона доларів.
Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром України Тимошенко збитків в 19,5 мільйона гривень у справі ЄЕСУ. Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальну справу проти Ю.Тимошенко щодо корпорації ЄЕСУ було незаконно закрито в 2005 році під тиском колишнього на той час президента країни Віктора Ющенка, відразу після призначення Тимошенко главою уряду.
У попередніх засіданнях суду у справі ЄЕСУ Тимошенко не брала участі через стан здоров'я.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас