Європейське рейтингове агентство може з'явитися вже восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейське рейтингове агентство може з'явитися вже восени

124
Перспектива створення європейського рейтингового агентства на базі консалтингової компанії Roland Berger стає реальністю: гроші на його створення можуть бути знайдені вже нинішньої осені. Автор озвученої рік тому концепції Маркус Кралль вже подав у відставку зі своєї посади старшого консультанта в Roland Berger, щоб зайняти місце керівника нового конкурента "великої трійки".
Всього лише півтора тижні тому з Roland Berger повідомляли, що консалтингова компанія твердої згоди від передбачуваних співзасновників на фінансування майбутнього європейського рейтингового агентства так і не отримала. Новина породила сумніви в тому, що проект взагалі життєздатний. Однак тепер ситуація кардинально змінилася. Офіційний представник Roland Berger заявив про наявність конкретних підтверджень участі у фінансуванні на загальну суму понад 130 млн євро. У разі якщо на рахунки агентства надійдуть кошти в розмірі 150-200 млн євро, то воно вже зможе почати свою діяльність. Решта грошей буде зібрано пізніше, зазначила представник Roland Berger. Свого часу Маркус Кралль говорив, що необхідний стартовий капітал повинен бути не менше 300 млн євро.
Діяльність нового європейського рейтингового агентства повинна стати більш прозорою, ніж робота великої американської "трійки" - Standard & Poor's, Moody's і Fitch, які регулярно піддаються критиці через їх монопольне становище, потенційні конфлікти інтересів і зниження суверенних рейтингів багатьох держав зони євро.
В принципі раніше передбачалося, що однією з переваг нового рейтингового агентства, на відміну від практики "великої трійки", має стати те, що оплачувати його діяльність будуть інвестори, а не компанії, чию кредитоспроможність воно оцінює. Офіційно цей підхід залишається в силі, проте, цілком ймовірно, на початковому етапі своєї роботи нове агентство все ж буде брати плату і з рейтингованих. За словами представника Roland Berger, введення альтернативної моделі оплати можливе лише тоді, коли в Євросоюзі з'являться відповідні рамкові умови регулювання. Між тим перспектива того, що це станеться в найближчому майбутньому, поки не простежується.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас