Європейська енергетика стоїть перед вибором: газ чи вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська енергетика стоїть перед вибором: газ чи вугілля

Енергетика
405
Країни Євросоюзу зараз стоять перед вибором: що буде основним джерелом сировини для електроенергетики - газ чи вугілля. Таку думку висловив голова правління E.ON Ruhrgas Клаус Шеффер на VII міжнародній конференції по газу в Брюсселі.
В даний час, за його словами, частка газу в європейській електроенергетиці становить 23%, але вона може як зрости до 35%, так і "впасти до нуля".
Він повідомив, що наступного тижня в Німеччині пройде зустріч за участю представників Єврокомісії та канцлера Німеччини Ангели Меркель, присвячена умовам функціонування ринку електроенергетики, де, зокрема, обговорюватиметься це питання. К.Шеффер зазначив, що за останні роки не відбувається збільшення використання газу в електрогенерації, а зростає використання вугілля. "Це багато в чому пов'язано з ціною", - сказав він.
В цілому, кажучи про перспективи ринку електроенергетики Європи, він висловився за прийняття схеми торгівлі квотами на викид вуглекислого газу, збільшення цінової конкурентоспроможності газу для електроенергетики, а також за прийняття інвестиційних рішень з енергетичних проектів.
Президент Російського газового товариства Валерій Язєв, виступаючи на конференції, також зазначив, що Німеччина в найближчі роки введе в експлуатацію вугільні, але не газові електрогенеруючі потужності, і ціновий фактор тут грає не останню роль. "Сьогодні конкурентом газу стає не нафта і нафтопродукти, а вугілля", - підкреслив він. В.Язєв сказав, що під час останніх обговорень з представниками Єврокомісії висловлювалася думка, що в першій половині XXI століття "світова енергетика залишиться вугільною з наростанням газової складової", а також буде рости енергетика на швидких нейтронах. Альтернативна енергетика займе 8-12%, атомна - 14%, додав В.Язєв. "Але відношення ціни вугілля до ціни російського газу досить мінливе, тому не можна поточні тенденції вважати довготривалими", - підкреслив він.
Президент Європейського союзу газової промисловості (Eurogas) Жан-Франсуа Сіреллі сказав у своєму виступі, що в 2011 році попит на газ в Євросоюзі знизився на 7-10%, але в основному через погодні умови. Однак одним із чинників стала і більш низька ціна вугілля в порівнянні з газом. Він також зазначив, що число нових клієнтів, які споживають газ, в 2011 році збільшилося, тому майбутнє газу не обмежено лише сферою енергогенерації і теплоенергетики. На його думку, споживання газу в перспективі може зрости за рахунок невеликих споживачів і домогосподарств.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас