Бензину заборонили дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензину заборонили дорожчати

Енергетика
1140
За останні кілька тижнів всі автолюбителі спостерігали стабільне щотижневе подорожчання стандартного 95-го бензину на 10 копійок. Одні мережі проводили підвищення у вихідні, інші - чітко в понеділок.
Це було зумовлено домовленістю між нафтотрейдерами і Міністерством енергетики та вугільної промисловості - раніше учасники експертно-аналітичної групи при Міністерстві визнали, що підвищення цін обґрунтоване, але має бути плавним. Тепер чиновники впевнені в протилежному: після здешевлення нафти на світовому ринку підстав для підвищення вартості пального на АЗС більше немає, пишуть Известия.
Ціна бензину в Європі. Україні пів-євро до Чехії та Данії
Торговців пальним попередили: Антимонопольний комітет і Міненерго намір зберегти нинішню вартість нафтопродуктів.
"Якщо ми зараз, при стабільному курсі долара і євро і тенденції зниження ціни на нафту побачимо підвищення ціни в роздробі - будемо вважати його необґрунтованим і застосовувати конкурентне законодавство до основних нафтотрейдерів", - попередив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін.
Він вважає, що в лютому-березні ціни на пальне підвищувалися обґрунтовано. Сьогодні найбільш ходовий 95-й продається в середньому близько 11,5 грн/літр, а преміальні і фірмові сорти бензину давно перевалили за 12,3 грн/літр.
Ціна бензину і дизелю знизиться і без силового втручання держави.
Аналітики вважають, що ціна бензину і дизелю знизиться і без силового втручання держави. Керівник Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн нагадав, що ще на початку квітня ціна нафти пішла вниз. Якщо на піку вона досягала $125-126 за барель, то зараз вперше за останні три місяці спостерігається істотне зниження на $7-8. Наприклад, напередодні вартість бареля нафти марки Brent становила близько $118,5.
"Зниження дуже відчутне, - говорить Куюн, - сподіваюся, якщо ціни залишаться на такому рівні протягом хоча б двох-трьох тижнів, вже в травні ціни на АЗС в Україні повинні знизитися".
Експерт пояснює, що дороге пальне невигідно не лише водіям, але і продавцям - обсяги продажів скоротилися на 10-15%.
На початку тижня, що минає, оператори ринку відзначали здешевлення оптового дизпального, що дозволило деяким крупним операторам знизити ціну літра на 5 копійок. Бензину ця тенденція поки не торкнулася - оператори купують пальне, вироблене з дорогої нафти, раніше закупленої європейськими переробниками. Враховуючи тимчасової зазор між зниженням ціни нафти і пального, бензин може почати дешевшати приблизно з середини травня.
Крутий бензин зі спиртом буде коштувати дешевше від звичайного
Зі свого боку уряд таки розробив і представив на розгляд депутатів "страхувальний механізм" - закон про плаваючу ставку акцизного збору. Коротко задум урядових чиновників можна описати так: якщо ціна нафти зростає - акциз знижується, при падінні вартості нафти збір буде зростати. Так можна згладити цінові перепади на українському ринку. Зауважимо, що в запропонованому урядом законопроекті передбачена досить оперативна реакція: розрахунок ставки акцизу передбачається робити на підставі ціни нафти, а також вартості валют євро і долара раз на десять днів. Відмовитися від значної частини цього збору на догоду водіям уряд не може - це зараз єдине джерело коштів для будівництва і реконструкції доріг.
Згідно з текстом законопроекту ставки акцизного збору залишаться незмінними, якщо ціна нафти перебуватиме в коридорі $105-125 за барель. У разі подорожчання більше $125 - акциз планується знижувати. Якщо ж ціна нафти опуститься нижче $105 (хоча такого сценарію аналітики не очікують в найближчій перспективі), ставки акцизного збору будуть підвищуватися.
Як розкручувався цінової маховик
Ціни на українських АЗС підростають з другої половини лютого. Основною причиною стала світова тенденція зростання цін на нафту у зв'язку із загостренням ситуації навколо Ірану. З початку року нафта Brent на європейському ринку додала майже 20% від вартості. А оптова ціна бензину і дизельного пального на українських АЗС - більш ніж 12% і 7% відповідно. Крім того, в січні цього року почали діяти нові ставки акцизного збору на бензин і дизпальне, що додало по 18 копійок на літрі кожного з них.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас