Банки не хочуть брати участі в іпотечній програмі Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не хочуть брати участі в іпотечній програмі Януковича

Нерухомість
1181
У нинішніх умовах навіть великі банки не зможуть під державну програму іпотеки знизити ставки до 16% річних. Про це заявили учасники та експерти ринку під час круглого столу, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.
"З початку року ефективна ставка за іпотечними кредитами знизилася на 1-1,5%. До кінця другого кварталу вона може знизитися ще на 0,5%. Але під 16% річних банкам все одно зараз не вигідно давати кредити. Ситуацію може змінити введення дворівневої іпотечної програми, якщо це станеться, то кредити можуть видавати навіть під 8%", - відзначає керівник напрямку іпотечного кредитування АТ "Астра Банк" Станіслав Мошкін.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко додав, що під 16% річних населення кладе заощадження на депозити, тому комерційні банки не будуть видавати кредити під озвучену процентну ставку.
"В цьому випадку, цілком можливо, кредитування буде "покладено на плечі" підконтрольних державі банків", - підкреслив він.
Один із способів зацікавити банки - надавати в заставу під іпотеку землю і об'єкт будівництва, вважає голова правління ПАТ "Агентство з рефінансування житлових кредитів" Сергій Волков.
"Банки будуть більше уваги приділяти іпотеці і стануть більш згідливі щодо процентних ставок, коли вони отримають заставу у вигляді самої будівлі і землі", - зазначив він.
У свою чергу, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матіяш вважає, що банки візьмуть участь у програмі лише у випадку, якщо держава дасть чіткі гарантії виплати компенсації.
"Уряд змінюється часто, а люди залишаються. Держава має дати гарантію, що гроші на програму будуть виділятися і в наступних роках, а не тільки в цьому році", - заявив експерт.
Нагадаємо, забудовники в Києві не будуть продавати квартири по 7 тис. гривень за кв. м, як це передбачає державна програма іпотеки.
"Середня собівартість квадратного метра в Києві 4,8-5,6 тис. гривень, до цього варто додати плату за приєднання до мереж, ПДВ, Пенсійний фонд, соцпай і т. д. В результаті ми отримаємо цифру на порядок більше 7 тис. гривень. Наші об'єкти, які ще не здані в експлуатацію, продаються з витрати 9 тис. гривень за кв. м. Після здачі будинку ця цифра зростає на 500 гривень за кв. м", - сказав власник компанії-забудовника житлового комплексу Чайка ТОВ "Омокс" Олексій Кулагін.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас